Britanski muzej traži pomoć u otkrivanju nestalih artefakata

Britanski muzej otvorio je danas javnu telefonsku liniju preko koje traži pomoć u lociranju oko 2.000 nestalih artefakata, otkrivajući da je reč uglavnom o starogrčkim i rimskim draguljima i nakitu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Muzej je prošlog meseca saopštio da je otpustio jednog člana osoblja zbog ukradenih, nestalih ili oštećenih artefakata čime su obelodanjene greške i propusti u ovoj uglednoj kulturnoj ustanovi.

Nakon ove mere, samo nekoliko dana kasnije, i direktor muzeja podneo je ostavku i dao otkaz, prenosi Rojters. Britanski muzej, koji izlaže jednu od najposećenijih kolekcija na svetu, od tada je pooštrio interne mere bezbednosti.

Do sada je vraćeno 60 predmeta, a još 300 je identifikovano i uskoro će biti vraćeno, navodi se u saopštenju Britanskog muzeja.

"Ako ste zabrinuti da biste mogli biti, ili ste bili u posedu predmeta iz kolekcije Britanskog muzeja, ako znate da imate takav predmet u svom posedu ili posedujete informacije koje nam mogu pomoći, kontaktirajte nas", objavljeno je na veb stranici Britanskog muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu