Devet decenija postojanja Srpskog PEN centra

Srpski PEN centar obeležio je sinoć 90 godina postojanja, a ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević poručio je da je to veliki i značajan jubilej u uzburkanim epohama kroz koje je PEN prošao.

Izvor: Tanjug
Podeli

Vukosavljević je, na svečanosti u Narodnoj biblioteci, istakao da je bilo važno izdržati i opstati u vremenima koja su drobila i uništavala mnoge ljudske poduhvate i udruženja i pretvarala u prah i pepeo različite ljudske poslove.

Kako je rekao, pre devet decenija srpski književnici koji su stvarali PEN, sve što je u srpskoj književnosti valjalo, bilo važno i uticajno i od značaja u zemlji i svetu, pohrlili su da prihvate proces koji je nastao pet godina ranije, sa dobrim namerama i plemenitim ciljevima.

"To znači da smo u ono vreme, u onoj državi imali možda čak i više nego danas ljude spremne da se uhvate u koštac sa izazovima i da budu deo sveta, idu u korak sa svetom, a ponekad i ispred njega", rekao je Vukosavljević i dodao da je uloga PEN centra u svetu bila značajna.

Ministar je naveo da bi skeptici među nama pitali šta su to članovi PEN centra u svetu u proteklih 95 godina uspeli da promene - da li su zaustavili ratove, stradanja, progone, zločine, ukupni pad etike i morala i opšti propast duha vremena ka kome svet srlja.

"Nisu, ali pitanje je kako bi ovaj svet izgledao da nije bilo snažnog društvenog angažmana velikih pisaca iz celog sveta koji su dizali svoj glas na temeljinim principima etike, vrline i čovečnosti. Ja ne mogu da zamislim takav svet", rekao je Vukosavljević.

On je dodao da svaki sličan angažman ima veliki značaj i ostavlja posledice, a da onaj koji seje dobro seme sa razlogom može da veruje da će iz tog semena nići neki cvet.

Ono što PEN centar radi na globalnom nivou su snažne poruke koje je trebalo čuti i čule su se kada je za to bilo vreme, rekao je ministar.

"Čestitam vam na svim naporima, u nadi da ćemo se naći u još većem broju na proslavi 100 godina centra, mi ili neki drugi, i da ćemo tada moći da dodamo još neki kamenčić u značajan mozaik uspeha i delatnosti ovog udruženja", zaključio je Vukosavljević.

Srpski PEN centar osnovan je 1926. godine, a samostalan je i autonoman deo Međunarodnog PEN-a, svetske organizacije pisaca sa sedištem u Londonu.

Osnivači Srpskog PEN centra bili su Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Jovan Dučić, Veljko Petrović, Rastko Petrović, Bogdan Popović, Isidora Sekulić, Slobodan Jovanović...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 50 idi na stranu