Nagrada Prof. dr Katarina Ambrozić za Gordanu Milanović

Ovogodišnja laureatkinja nagrade „Prof. dr Katarina Ambrozić“ je Gordana Milanović, diplomirani istoričar umetnosti i student master studija istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Beograd
Podeli

Na osnovu visokih kriterijuma bodovanja i prethodnih stručnih učinaka, među kojima je volonterski rad na realizaciji projekata u različitim institucijama kulture, kao i stručno usavršavanje u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Gordana Milanović je izabrana kao najbolja među kandidatima.

Nagrada „Prof. dr. Katarina Ambrozić“, koju uz pomoć darodavaca, od 2007. godine dodeljuje Biblioteka grada Beograda, namenjena je podsticanju i usavršavanju najboljih studenata sa Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Sastoji se od stipendije namenjene istraživačkom – studijskom radu u Parizu. Nagrada će biti dodeljena tokom jula 2014. godine u Biblioteci grada Beograda.

Prof. dr Katarina Ambrozić (1922–2003), bila je diplomac prve generacije istoričara umetnosti posle Drugog svetskog rata (1948), kao i prvi doktor iz oblasti moderne umetnosti u Jugoslaviji. Doktorirala je 1955. u Ljubljani tezom o slikarki Nadeždi Petrović i počecima moderne umetnosti u Jugoslaviji. Radni vek je provela u Narodnom muzeju u Beogradu i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a život je posvetila istraživanjima o Nadeždi Petrović i Milanu Konjoviću, Risti Stijoviću, kao i mnogim drugim značajnim umetnicima. Bavila se i likovnom kritikom, prevodilačkim radom, pisanjem scenarija o umetnicima, organizacijom naučnih skupova i značajnih izložbi jugoslovenske i strane umetnosti. Napisala je osvrt na lik i delo Pavla Beljanskog povodom njegove odluke da svoju kolekciju pokloni „narodu Autonomne pokrajine Vojvodine“ 1957. godine.

Prva je Srpkinja koja je dobila Orden viteza prvog reda za književnost i umetnost Republike Francuske (1984), a odlikovana je i ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima (1986) i Španskim ordenom Isabel la Catolica – Oficial (1986). Dobitnica je nagrade „Mihailo Valtrović“, koju joj je dodelila zajednica muzeja Srbije (1986) za izložbu posvećenu Nadeždi Petrović i, njoj najdražeg priznanja, Nagrade Kolarčeve zadužbine (1998), za predavanja koja je tamo dugi niz godina držala pred punom salom, kao i mnogih drugih priznanja.

Ostalo

Otvoren Mamut park u Viminacijumu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je danas Mamut park u okviru Arheološkog nalazišta Viminacijum u Kostolcu i rekao da ovaj park predstavlja neobičan i savremen način na koji će mladi učiti istoriju daleke prošlosti.

Ostalo ponedeljak 30.06. 20:15 Komentara: 18

Okrugli sto "Sviranje na gajdama u Srbiji"

U organizaciji Muzikološkog instituta SANU i Srpskog etnomuzikološkog društva održaće se 4. jula u 14h u sali 3 Srpske akademije nauka i umetnosti okrugli sto "Zaštita elementa nematerijalnog kulturnog nasleđa: Sviranje na gajdama u Srbiji".

Ostalo ponedeljak 30.06. 14:59 Komentara: 4

Region zajedničkim snagama štiti stećke

Ministri kulture Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije 28. juna u Makedoniji uručili su direktorki UNESKO-a Irini Bokovoj uručio zajedničku nominaciju "Srednjovekovnih nadgrobnih spomenika - stećaka" za Listu svetske baštine.

Ostalo subota 28.06. 17:08 Komentara: 6

Yugotip: U ime starih dobrih vremena

Izložba "Yugotip" kreativnog tima bloga Yugodrom koji čine Milena Savić i Vladimir Crvenković biće otvorena u ponedeljak, 30. juna, u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad, najavili su organizatori.

Ostalo subota 28.06. 11:26 Komentara: 5

Majdan: Mišmaš leto baš

Dečiji kulturni centar "Majdan", ustanova kulture Gradske opštine Savski venac, i ove godine organizovala je interesantan program za decu i mlade iz Beograda, pod nazivom "Mišmaš leto baš".

Ostalo subota 28.06. 09:48 Komentara: 0
strana 1 od 26 idi na stranu