Izložba o dolasku Hitlera na vlast

Berlin obeležava dolazak Adolfa Hitlera na vlast pre 80 godina nizom izložbi gde se podseća na "stalnu odgovornost" Nemačke za nacističke zločine, kako je istakla kancelarka Angela Merkel.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 29.01.2013.

21:47

Default images

Izložba "Berlin 1933, na putu ka diktaturi" organizovana je u dokumentacionom centru "Topografija terora" na mestu gde je nekad bilo sedište Gestapoa, tajne policije nacističke Nemačke, a sutra će je otvoriti kancelarka Angela Merkel.

Preko fotografija, naslovnih strana novina i plakata prikazuju se prvi meseci vlasti nacističkog diktatora. Na jednoj crno beloj fotografije vidi se Hitler kako pozdravlja narod sa prozora kancelarije kancelara, uveče 30. januara 1933. godine.

Ranije tog dana predsednik Pol fon Hindenburg imenovao je šefa Nacionalsocijalističke nemačke radničke partije (NSDAP) za kancelara i zadužio ga da formira novu vladu. Izložba pokazuje ključne momente do leta 1933. i istovremeno biografije žrtava u ranim fazama nacional socijalističkog terora, u mesecima posle 30. januara i dolaska Hitlera na vlast.

Fotografije prikazuju požar u Rajhstagu - parlamentu, 27. februara, i prve mere protiv Jevreja 1. aprila sa početkom bojkota jevrejskih radnji, lekara i advokata.

"Nemci branite se! Ne kupujte Jevrejsko!" piše na jednom plakatu. Za direktora dokumentacionog centra na otvorenom "Topografija terora" Andreasa Nahmana izložba oslikava "dnevnu eroziju demokratskih institucija" u prvim mesecima nacističke katastrofe koja će razoriti Evropu i odneti između 40 i 60 miliona života, među kojima i šest miliona Jevreja.

Osamdeseta godišnjica dolaska Hitrlera na mesto kancelara izaziva veliko interesovanje u Nemačkoj gde je "firer" sveprisutna figura. Druga izložba na temu "Berlin i nacisti" biće otvorena u četvrtak u Muzeju nemačke istorije.

Takođe postoji i tematska šetnja kroz Berlin, tokom koje se posećuju simbolička mesta za Treći Rajh. Angela Merkel, rođena posle rata, ukazuje na "stalnu odgovornost" Nemačke za nacističke zločine, posebno za holokaust, u videu objavljenom u subotu preko internetu.

"Suočavamo se sa našom istorijiom, ne krijemo ništa, ne potiskujemo ništa. Treba da se suočimo sa tim da bi u budućnosti bilii dobar partner kome se može verovati" rekla je kancelarka koja je odrasla u Demokratskoj republici Nemačkoj, socijalističkoj istočnonemačkoj državi koja se definisala kao antifašistička.

Prvi put od 1945. godine Nemačka planira da za dve godine ponovo objavi Majn Kampf, ideološki pamflet koji je "firer" napisao 1924. godine.

Izložba posvećena "Hitleru i Nemcima" 2011. godine bila je veoma posećena.

Roman u kome se zamišlja da se Hitler vrati u Berlin 2011. je među najprodavanijim sada. Takođe se dešava nešto što je bilo nezamislivo pre deset godina: Hitlera "recikliraju" komičari i umetnici. Neki, međutim, kao časopis Sstern (Stern), optužuju ovu "mašinu za komercijalizaciju Hitlera, koja ruši sve tabue da bi se zaradio novac".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: