Rimski miljokaz na Koridoru 10

Prilikom izgradnje auto-puta na Koridoru 10 u mestu Šuplja stena u blizini belopalanačkog sela Crvena reka, arheolozi Zoran Mitić i Katarina Lazarević otkrili su miljokaz - čitač kilometara, koji datira sa početka trećeg veka nove ere, potvrdio je arheolog Toni Čerškov iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kameni stub iz rimskog doba visok je 2,4 metra, dobro je očuvan, a stručnjaci niškog Zavoda za zaštitu spomenika preveli su natpis koji označava 22. milju što je udaljenost ovog lokaliteta od Niša, rimskog Naissusa.

Na samoj trasi auto-puta otkriveni su i ostaci vile iz tog perioda pa se radovi na tom delu auto-puta obustavljaju do daljeg. Arheolozi Zavičajne zbirke pri Narodnoj biblioteci u Beloj Palanci Zoran Mitić i Katarina Lazarević kažu da je miljokaz iskopao bager na dubini od svega 30 centimetara, u odličnom je stanju, a prevod teksta na stubu dokazuje da datira iz 230. godine nove ere.

Arheolog Toni Čerškov pojašnjava da je uz vojne diplome i vojničke šlemove miljokaz najređe arheološko otkriće, jer ih je bilo relativno malo, a postavljani su obično na raskrsnicama, oko odmorišta ili na mestima gde su putnici zamenjivali umorne konje.

Osim miljokaza koji je odmah prenet u Belu Palanku, na samoj trasi puta arheolozi su otkrili i ostatke vile dimenzija 50 puta 50 metara za koju se pretpostavlja da potiče iz istog perioda.

strana 1 od 36 idi na stranu