Rimski miljokaz na Koridoru 10

Prilikom izgradnje auto-puta na Koridoru 10 u mestu Šuplja stena u blizini belopalanačkog sela Crvena reka, arheolozi Zoran Mitić i Katarina Lazarević otkrili su miljokaz - čitač kilometara, koji datira sa početka trećeg veka nove ere, potvrdio je arheolog Toni Čerškov iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kameni stub iz rimskog doba visok je 2,4 metra, dobro je očuvan, a stručnjaci niškog Zavoda za zaštitu spomenika preveli su natpis koji označava 22. milju što je udaljenost ovog lokaliteta od Niša, rimskog Naissusa.

Na samoj trasi auto-puta otkriveni su i ostaci vile iz tog perioda pa se radovi na tom delu auto-puta obustavljaju do daljeg. Arheolozi Zavičajne zbirke pri Narodnoj biblioteci u Beloj Palanci Zoran Mitić i Katarina Lazarević kažu da je miljokaz iskopao bager na dubini od svega 30 centimetara, u odličnom je stanju, a prevod teksta na stubu dokazuje da datira iz 230. godine nove ere.

Arheolog Toni Čerškov pojašnjava da je uz vojne diplome i vojničke šlemove miljokaz najređe arheološko otkriće, jer ih je bilo relativno malo, a postavljani su obično na raskrsnicama, oko odmorišta ili na mestima gde su putnici zamenjivali umorne konje.

Osim miljokaza koji je odmah prenet u Belu Palanku, na samoj trasi puta arheolozi su otkrili i ostatke vile dimenzija 50 puta 50 metara za koju se pretpostavlja da potiče iz istog perioda.

Ostalo

Avanture Stradivarijeve violine

Stradivarijeva violina, vredna nekoliko miliona evra, koju je u vozu zaboravio jedan muzičar, pronađena je u birou za izgubljene stvari na železničkoj stanici u Bernu, saopštila je švajcarska policija.

Ostalo ponedeljak 30.07. 20:15 Komentara: 0

Tetris: Ekstaza slaganja

Čak i onima koji nisu strastveni „gejmeri“ dešavalo se da provedu stotine, ako ne i hiljade, sati igrajući tetris. Jednostavno ima nečeg neodoljivog u sklapanju određenog broja oblika u jednu celinu.

Ostalo ponedeljak 30.07. 15:02 Komentara: 2

Naučite da svirate Artu-Ditu gitaru

Mnogi su verovarali da će Artu-Ditu (R2-D2), ako jednog dana odluči da postane muzičar, najverovatnije da bude dabstep producent – kao i svi hipsteri ovih dana... Ali izgleda da je R2D2 u duši pravi roker!

Ostalo ponedeljak 30.07. 14:45 Komentara: 0

Obnovljeno pola Hilandara

Osam godina posle velikog požara koji je znatno oštetio Hilandar, radovi na obnovi izgorelog dela su skoro prepolovljeni. Rekonstrukcija Velikog konaka do kraja godine biće privedena kraju, a upravo je počela obnova ulaznog kompleksa, koji je, takođe, izgoreo.

Ostalo ponedeljak 30.07. 10:36 Komentara: 10
strana 1 od 36 idi na stranu