Na Exitu oko 25 hiljada stranaca

Ovogodišnji festival Egzit, na Petrovaradinskoj tvrđavi od 7. do 10. jula u Novom Sadu, posetiće od 25.000 do 30.000 stranih turista, najviše iz Velike Britanije, procene su organizatora.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 01.07.2011.

14:11

Default images

PR menadžerka festivala Bojana Kovačević izjavila je Tanjugu da su procene o poseti stranih turista Egzitu ove godine napravljene na osnovu broja posetilaca koje je festival imao 2010.

Na predstojeći Egzit doći će gosti iz zemalja Evropske unije, Meksika, Gvatemale, sa Novog Zelanda, iz Australije, navela je Kovačevićeva. Ona je takođe iznela podatak da na Egzit godišnje dođe oko 7.000 turista iz Velike Britanije i oko 1.000 Holanđana, dok su na trećem mestu posetioci iz zemalja u okruženju. Kovačevićeva je primetila da je proteklih godina sve više turista dolazilo iz Rusije i da će se organizatori jednog od najpopularnijih svetskih muzičkih festivala ubuduće orjentisati i na privlačenje turista iz ove zemlje, budući da njima za ulazak u Srbiju nije potrebna viza.

Prema podacima Turističke organizacije Novog Sada (TONS), u julu 2010. ukupno povećanje broja turista bilo je za 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i to domaćih turista za jedan, a stranih za 79 procenata. Iz TONS-a napominju da u statistiku spadaju samo podaci na osnovu zvaničnih objekata za smeštaj.

Kovačevićeva je navela da su organizatori festivala, kao i svake godine, napravili Egzit vilidž za smeštaj stranih turista i posetioce Egzita i iz drugih krajeva Srbije koji će biti smešten na Petrovaradinskoj adi i ovog puta otvoren za sve posetioce, a ne samo za kampere.

Naime, na mestu Egzit vilidža, koji će biti podeljen u dva dela - u Petrovaradinskoj šumi i na plaži, biće organizovan prateći program Egzita, sa muzičkim i zabavnim performansima.

Gordana Stojaković, turizmološkinja u TONS, iznela je da su ukupni smeštajni kapaciteti u Novom Sadu i bližoj okolini preko 3.500 ležaja, sa 23 hotela, turističkim naseljem, apartmanima i nekategorisanim objektima za smeštaj.

Stojakovićeva je rekla da su smeštajni kapaciteti u tim objektima već uglavnom popunjeni. Cene za noćenje u novosadskim hotelima u maju i junu ove godine kretale su se od 2.000 dinara, za noćenje u jednokrevetnoj sobi hotela sa jednom zvezdicom, do 8.000 dinara u hotelima sa pet zvezdica.
Stojakovićeva je navela da strani turisti sve češće dolaze nekoliko dana pred početak Egzita i da ostaju duže u Novom Sadu, da za vreme boravka često žele da vide Beograd, obilaze salaše na Čeneju, Sremske Karlovce i pravoslavne manastire, kao i Muzej Vojvodine u kome se nalazi multietničko nasleđe žitelja pokrajine.

Turistima se nude i privatni smeštaji u objektima gde se cene kreću oko 150 evra za sva četiri dana Egzita, odnosno od 25 do 30 evra dnevno po osobi u stanovima.

PR menadžerka Egzita je ukazala na činjenicu da organizatori Egzita ne mogu da kontrolišu "šarenilo" cena, ali da svake godine nastoje da sa nadležnim inspekcijama utiče na kontrolu tih usluga.

Kovačević je podsetila da su Egzit fondacija i Razvojna banka Vojvodine raspisali konkurs za najbolja rešenja za unapređenje turističke ponude Novog Sada, a 10 najboljih dobilo je po 1.000 evra za realizaciju svojih projekata. Dva rešenja odnosila su se upravo na kontrolu usluga taksi prevoza, ugostitelja i trgovaca.

U prvom projektu obavljaće se kontrola usluga, tako što će ljudi "prerušeni" odlaziti na različite lokacije i kontrolisati cene, dok se drugi projekat, "Mobi patrol", odnosi na to da će svi posetioci Egzita, koji imaju smart telefone ili androide, moći da ukucaju, na primer "taksi usluge" i da im ta mobilna aplikacija ponudi lokacije gde se nalaze stajališta, koliko se kreću cene prevoza i da ih uporede. Kovačević je rekla da će aplikacija moći da se skinu sa sajta festivala Egzit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: