Lepenski vir spreman za posetioce

Centar za posetioce - Muzej Lepenski vir, u čiju izgradnju je uloženo oko 350 miliona dinara iz fondova Nacionalnog investicionog plana, biće svečano otvoren 25. juna, a na otvaranju će govoriti ministri kulture i ekonomije Predrag Marković i Nebojša Ćirić.

Izvor: Tanjug
Podeli

Autor projekta Vizitorskog centra, arhitekta Siniša Temerinski rekao je da je izvođenje radova na Zaštitnoj konstrukciji nad arheološkim nalazištem Lepenski vir trajalo od jeseni 2008. i da je taj lokalitet sada spreman za posetioce.

Temerinski je objasnio da su izvedeni veoma složeni radovi na izgradnji čeličnih nosača, "pletenju" čelične prostorne rešetke i pokrivanju poluprovidnim polikarbonatnim pokrivačem.

Prostorna rešetka, prema njegovim rečima, pokriva 4.000 kvadratnih metara nalazišta, ali i pratećih prostora - amfiteatra, postavke pokretnih nalaza i radionica.

Temerinski je naveo da su izvedeni, u najvećoj meri, i konzervatorski radovi na nalazištu, uređenje muzejske postavke, a pripremljena je i virtuelna rekonstrukcija neolitskog sela.

Svi radovi su koštali oko 350 miliona dinara, a investitor je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja - Sektor za turizam.

Temerinski je objasnio da je nalazište izmešteno van domašaja jezerskih voda i na taj način otrgnuto od obale na kojoj se nalazilo, pri čemu ispletena bela mreža nad lokalitetom prati nagib padine, te je Lepenski vir ponovo vraćen svojoj prirodnoj okolini.

"Sve je tokom projektovanja bilo podređeno posetiocima, da mogu da rekonstruišu onu sliku i onaj osećaj koji su pred prirodom imali praistorijski ljudi. Oblik zaštitne konstrukcije prati nagib terena i bez obzira na značajnu površinu koju pokriva nije nametljiv i agresivan u odnosu na okolinu", istakao je Temerinski.

Za sada je moguće Lepenskom viru pristupiti samo sa magistralnog puta, ali su, prema rečima Temerinskog, već izrađeni svi projekti za izgradnju pristaništa za turističke brodove koji putuju Dunavom - Koridorom 7, a koji je sve značajniji u turističkim programima evropskih turooperatera.

On je podsetio i na desetak hiljada biciklista, koji godišnje prođu Đerdapskom klisurom, kao delom biciklističke rute "Eurovelo 6" (od Severnog do Crnog mora).

"Lepenski vir, pored trajno zaštićenog spomenika kulture, predstavlja i značajan resurs područja na kome se nalazi i deo turističke ponude atraktivnog prostora Đerdapa", ocenio je Temerinski.

Projekat zaštite i prezentacije Lepenskog vira i uređenja zaštićenog područja izrađen je u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Majdanpek, uz podršku Sektora za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Autori su Temerinski i Marija Jovin, a u projektu je učestvovalo još 15 projektanata i stručnjaka.

Ostalo

Izložba kolonije “Karavukovo 002”

Umetnička kolonija “Karavukovo 002” završava se 30. juna izložbom deset umetnika iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su proteklih desetak dana radili u tom mestu na srpsko-hrvatskoj granici.

Ostalo četvrtak 30.06. 19:26 Komentara: 0

"Spomenik Internacionali" u Zagrebu

U Muzeju savremene umetnosti (MSU) u Zagrebu od 30 -17. jula biće postavljena interaktivna instalacija umetnika Nemanje Cvijanovića "Spomenik sećanju na ideju o Internacionali", simbol kolektivnog sećanja na ideju o revoluciji i klasnoj borbi.

Ostalo četvrtak 30.06. 17:12 Komentara: 0

Izložba Ere Milivojevića u DOB-u

Jedan od pionira konceptualne umetnosti u našoj zemlji Era Milivojević će posetiocima u formi jednodnevne izložbe, ponuditi svoj pogled na 4. jul-Dan nezavisnosti, najveći praznik u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ostalo četvrtak 30.06. 13:03 Komentara: 0

Ko je dvomilioniti posetilac Exita?

Tokom prethodnih 11 godina kroz kapije Exit festivala prošlo je 1 890 000 ljudi, a ove godine očekuje se dvomilioniti posetilac Exita! Sve oči su uprte u treći dan Exit festivala, kada će sistem na ulazima prepoznati jubilarnog posetioca, koga očekuju vredne nagrade.

Ostalo četvrtak 30.06. 12:57 Komentara: 0

NS plaća dug za Exitov kamp?

Dugovi festivala "Exit" prema Vojsci Srbije zbog korišćenja zemljišta kasarne "Janko Čmelik" za potrebe kampa, možda će morati da budu izmireni iz novosadske gradske kase.

Ostalo četvrtak 30.06. 07:40 Komentara: 0
strana 1 od 63 idi na stranu