Kultura

Ponedeljak, 21.03.2011.

12:08

Veselinu Markoviću "Bora Stanković"

Književna nagrada "Borisav Stanković", koju od ove godine prvi put dodeljuje grad Vranje, pripala je Veselinu Markoviću za roman "Mi različiti" u izdanju Stubova kulture, saopštila je predsednica žirija književnica Mirjana Đurđević.

Izvor: Tanjug

Default images

Ona je kazala da je žiri, u kome su još bili Vladimir Arsenić, Tijana Spasić, Vesna Petrić, Zoran Dimić doneo odluku većinom glasova pošto je dva glasa dobio roman "Mrtvo polje" (Stubovi kulture), Srđana Srdića.

Đurđevićeva je rekla da je žiri ocenio da je "Markovićev roman nesvojstven za srpsku književnu produkciju, pa se samim tim iz nje i izdvaja svojim kvalitetom".

"Odlikuju ga sistematičnost u pristupu temi, brižljivo izgrađen stil, kao i fabularnost koja ne preza od slobodnih, a opet uverljivih konstrukcija".

Tematski gledano, roman se kreće u začaranom krugu gubitka, ožalošćenosti, melanholije, ali i pokušaja pronalaženja snage da se to životno stanje prebrodi. Autor istovremeno pripoveda priču o sazrevanju dvoje mladih ljudi i načinu na koji oni uspevaju da se obračunaju sa sopstvenom različitošću.
Žiri smatra da je otvorenost kojom roman "Mi različiti" obrađuje temu bivanja drugačijim u simboličkom smislu od neprocenjive važnosti za kulturu Srbije, a umetnička vrednost književnog postupka nesumnjiva, te je stoga odlučeno da se ovaj roman istakne kao dobitnik nagrade "Borisav Stanković".

Od pristiglih 36 naslova u uži izbor uvršćena su dela, pored nagrađenog i Srdićevog romana i "Početak bune protiv dahija" (Dereta) Svetislava Basare i "Oštar start" (Stubovi kulture), Miće Vujičića.

Priznanje koje se sastoji od povelje, medalje i novčanog dela od 300.000 dinara, biće uručeno laureatu na završnoj manifestaciji "Borine nedelje", 29. marta u Vranju.

Veselin Marković rođen je u Beogradu 1963. godine. Diplomirao je Jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Pre romana "Mi različiti" objavio je sledeće knjige: "Šta propuste oni koji umru u snu" (pripovetke, 1992), "Marsel Prust i drugi realisti" (studija, 1996), "Preimućstva kruga" (pripovetke, 2001) i "Izranjanje" (roman, 2001, Vitalova nagrada za najbolju knjigu godine).

Objavio je i veći broj eseja, studija, kritika, prevoda s engleskog, putopisa i novinskih tekstova, a proza Veselina Markovića prevođena je na norveški i slovenački jezik.

Za roman "Mi različiti" dobio je stipendiju ”Borislav Pekić”, kao i nagradu fondacije "Špiro Matijević“.

Živi u Beogradu, a autor Stubova kulture je od 2000. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Podeli: