Da li još uvek slušate kasete?

Prvi svetski Dan prodavnica kaseta obeležava se 7. septembra, u brojnim gradovima širom sveta, u znak sećanja na audio-kasete koje su obeležili jedan period života mnogih zaljubljenika u muziku.

Izvor: Izvor: B92, Billboard, NME

Subota, 07.09.2013.

14:04

Default images

Pre nešto više od mesec dana, negde uoči pedesetog rođendana audio-kasete, jedan deo interneta dobio je naziv "CassetteStoreDay.com". Iako je u početku bilo nejasno o čemu je reč, ubrzo je otkriveno da će sedmi septembarski dan ove godine biti obeležen kao prvi Dan prodavnica kaseta, pre svega onih audio formata.

Ideja je potekla od nekoliko stanovnika Londona, koji su tokom proslave sve popularnijeg Dana prodavnica ploča došli na ideju da jedan dan posvete audio kasetama. Među njima su bili Met Fleg, osnivač izdavačke kuće "Suplex Cassettes" i član benda Fair Ohs, Džen Long koja predvodi izdavačku kuću Kissability i radi kao di-džej na BBC-jevom kanalu Radio 1, i Stiv Rouz koji vodi izdavačku kuću "Sexbeat" a radi i za nezavisnog izdavača "Transgressive Records".

PROČITAJTE: Moje prazne kasete

Kako je Rouz otkrio u razgovoru za američki časopis "Billboard", on je ovogodišnji Dan prodavnica ploča proveo sređujući kasete za jednog prijatelja, kada je shavtio da i one zaslužuju svoj praznik.

Odlučeno je da 7. septembar bude dan za slavlje, a za ovaj dan pripremljeno je nekoliko posebnih izdanja, brojne svirke kao i razmene kolekcionarskih izdanja.
"Muzika zvuči odlično na kasetama i ja imam veliku kolekciju originalnih albuma na kasetama, od izvođača kao što su Bob Dilan, The Rolling Stones, The Byrds, MC5 & Suicide. Takođe imam i veliku kolekciju kaseta koje sam ja snimao kako bih ih puštao tokom Primal Scream turneja", kazao je jedan od ovogodišnjih ambasadora praznika Bobi Gilespi.

PROČITAJTE: Srećan 50. rođendan, audio-kasete!

Britanski NME kao jedno od najzanimljivijih izdanja izdvaja najnoviji najnoviji album sastava Flamig Lips "The Terror". Iako se on u prodaji našao početkom godine, objavljen je i na audio kaseti, zbog čega svakako zauzima posebno mesto u okviru proslave Dana prodavnica kaseta.

Celuokupan spisak izdanja objavljenih povodom Dana prodavnica kaseta možete pronaći OVDE.

Rouz ipak ne očekuje ništa specijalno od ovog praznika, osim zabave i okupljanja svih zaljubljenika u kasete. Na pitanje da li misli da i kasete mogu da dožive veliki povratak poput gramafonskih ploča, on tvrdi da "i kasete obavljaju prilično dobar posao".

Raduje se i brojnim dokumentarcima posvećenim kasetama, od kojih posebno izdvaja film Zeka Tejlora koji će biti objavljen 2014. godine.

Podelite sa nama u komentarima vaše uspomene na audio-kasete? Da li se sećate vaše prve kasete? Možete li se u celosti prisetiti spiska pesama koje ste snimili kao posvetu voljenoj osobi? Čuvate li još uvek stara izdanja?

Cassette Documentary Trailer, July 2013 from Zack Taylor on Vimeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: