Top 10: Kada film imitira život...

Da li je potrebno imitirati dobro poznate ličnosti, ili je važnije ulozi dati svoj pečat. Je li važnije imitirati glas Edit Pjaf ili pokrete Harvija Milka ili odglumiti to „na svoj način“?

Izvor: Izvor: B92, Time

Petak, 26.07.2013.

14:42

Default images

Ovu godinu obeležiće brojni biografski filmovi. Bendikt Kumberbač igra Džulijana Asanža, Naomi Vots je princeza Dajana, Nikol Kidman „oživljava“ legendarnu Grejs Keli... Ovakvi filmovi odličan su motiv za glumce, jer Američka filmska akademija uvek simpatiše podvig tumačenja istorijskih ličnosti.

Glumci moraju dobro da izvagaju pre nego nađu zlatnu sredinu. Magazin „Time“ napravio je listu deset uloga koje su na najbolji mogući način u svet filma prenele istorijske ličnosti.
Rej Èarls ili Džejmi Foks?
Na desetom mestu našao se Džejmi Foks koji je 2004. briljirao u filmu „Rej“ i zadivlio sve svojom interpretacijom legendarnog Reja Čarlsa. Deveto mesto zauzela je Džulija Roberts koja je nakon niza romantičnih komedija, prihvatila ulogu u drami „Erin Brokovič“ (2000) i ulogom žene koja dobija slučaj protiv velike korporacije, osvojila Oskara.

Denzel Vašington je početkom devedesetih oduševio kritiku u filmu „Malkolm Iks“ (1992), iako mu je Oskar za dlaku izmakao. On se našao na osmom mestu, dok je sedmu poziciju zauzeo Džesi Ajzenberg koji je tumačio osnivača fejsbuka Marka Zakerberg u filmu „Društvena mreža“ (2010).

Merli Strip je kao jedna od najboljih glumica svih vremena bila logičan izbor za jednu od najmoćnijih žena XX veka. Svog za sada poslednjeg Oskara osvojila je za ulogu Margaret Tačer u filmu „Čelična Lejdi“ (2011) i našla se na šestom mestu liste. U lik kultnog američkog pisca Trumana Kapotea odlično je ušao Filip Simor Hofman koji je za igranje u filmu „Kapote“ (2005) nagrađen Oskarom i Zlatnim globusom. Dovoljno za peto mesto.
Marijon Kotijar ili Edit Pjaf?
Ben Kingsli je 1982. godine prihvatio, na iznenađenje mnogih, ulogu Gandija u filmskoj biografiji „Gandi“. Rizik se isplatio jer je dobio odlične kritike, Oskara i četvrto mesto na ovoj listi. Marion Kotijar se istakla kao jedna od retkih glumica nagrađena Oskarom, iako je celu ulogu iznela na francuskom jeziku. Njeno tumačenje Edit Pjaf u filmu „Život u ružičastom“ (2007) ostavio je sve bez daha, izmamilo mnoge suze i dovelo je na treće mesto.

Američkog generala Džordža Smita Patona 1970. na filmu je igrao imenjak Džordž K. Skot, koji se našao na drugom mestu. Početna scena filma „Paton“ sa čuvenim monologom ispred američke zastave jedna je od najvoljenijih u američkoj kinematografiji.

Prvo mesto pripalo je neponovljivom Šonu Penu koji je 2008. godini trijumfovao na dodeli Oskara, igrajući Harvija Milka. Film „Milk“ govori o prvom američkom političaru koji je postao prvi deklarisani gej muškarac izabran na javnu funkciju u Kaliforniji na neposrednim izborima. Uloga za sva vremena, i za prvo mesto liste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: