Gravet: Dopada mi se srpski strip

Londonski publicista i kustos, koji se bavi izdavaštvom i promovisanjem svetskog stripa, Pol Gravet gost je ovogodišnjeg 9. Međunarodnog salona stripa i 1. oktobra će održati predavanje na temu ''Britanski strip u 20. veku''.

Izvor: Tanjug

Subota, 01.10.2011.

13:09

Default images

On je rekao da je ,,oduševljen što veliki broj medija pokriva ovaj događaj'' i da se nada ,,da će to pomoći da se što više ljudi zainteresuje za ovu vrstu umetnosti''.

,,Sve je pripremljeno sa velikim entuzijazmom i ima mnogo toga da se vidi'', kazao je Gravet.

On je rekao da misli da dolaze dobra vremena za srpski strip i da mu je drago da se pojavljuju novi izdavači kao što je ''Komiko'' dodavši da stripovi na našim prostorima imaju ,,međunarodni kvalitet'' i da misli da će imati ,,uspeha širom sveta''.

,,Počeo sam da upoznajem jugoslovenske i srpske strip autore i crtače još 80-ih godina prošlog veka kada sam osnovao magazin 'Iskejp' i tada sam upoznao zaista sjajne umetnike, kao što su Zoran Janjetov i Dubravko Mataković, koji su fantastični talenti'', istakao je Gravet.

Gravet je primetio da Srbija veoma malo promoviše strip scenu i da stripovi treba da budu zastupljeni u medijima kako bi našli put do čitalaca.

,,Nije dovoljan samo ovaj Salon stripa, koji se održava jednom godišnje, trebalo bi da postoje neke novine ili neki magazin gde će se promovisati strip, jer u drugim zemljama stripovi u medijima su zastupljeni sve više'', objasnio je on, dodajući da se širom sveta o stripovima pišu reportaže i javnost se upućuje na njih.

Ovaj publicista je primetio da su se u proteklih 20 godina mnoge stvari promenile u većini zemalja što se tiče stripa, a i da je mnogo više žena u svetu stripa i kao tvoraca i kao čitalaca.

,,Pomerili smo se od super heroja, sada je strip više stvaran i otvoreniji za nove vrste junaka i tema'', kaže Gravet.

On je dodao da se dosta eksperimentiše sa stvarnim životom i životnim temama.

,,Stripovi kao što su 'Ajron men' ili 'Dilan Dog' imaju likove kojima ništa veliko i strašno ne može da se dogodi'', rekao je Gravet.

,,Ti likovi će trajati večno i da umru oni će se ponovo vratiti, što je u redu, ali mislim da publici treba nešto više realistično i emotivno da se dogodi u priči'', objasnio je on.

Prema njegovim rečima, strip ne mora da ima 1.000 nastavaka i da se priča nikada ne završi, priča može biti iz jednog dela i da se završi.

,,Treba da se mešaju žanrovi i mnogo toga treba da se isproba'', zaključio je Gravet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: