Završen filmski festival u Somboru

Sinoć je u Somboru završen prvi Filmski festival Dunavsko-panonske regije “Porodica naroda / Family of Nations”, u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor. Svečano zatvaranje festivala i dodelu nagrada vodili su mladi glumci Slaven Došlo i Vanja Nenadić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2018.

13:50

Završen filmski festival u Somboru
Foto: Promo

Žiri Glavne selekcije, u sastavu Radoslav Zelenović, Gorčin Stojanović i Lazar Rajić Roockwood, odlučio je da Grand pri Zlatni celtis za najbolji film dodeli hrvatskom filmu Comic Sans u režiji Nevia Marasovića. Najbolji glumac festivala je Emir Hadžihafozbegović (film “Žaba”), dok je najbolja glumica Zsófia Szamosi (film “Jedan dan”). Nagradu za najbolju mladu glumicu festivala dobila je Kristina Stevović za ulogu u filmu “Granice kiše”. Pubici se poklonio Emir Hadžihafizbegović, dok su se ostali nagrađeni obratili putem video-linka.

Žiri Selekcije studentskog filma, u sastavu Maja Šuša, Slaven Došlo i Peter Goretić, odlučio je da nagradu za najbolji studentski film dodeli filmu “13+”, režija: Nikica Ždunić, Akademija dramske umjetnosti Zagreb. Posebnu pohvalu dobio je film “Majkino zlato”, režija: Irfan Avdić, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo.

Festival je svečano zatvorio Nemanja Sarač, član gradskog veća za kulturu i obrazovanje i član direkcije festivala. Nakon ceremonije zatvaranja i dodele nagrada, ponovo je prikazan pobednički film Comic Sans. Festival je trajao od 11. septembra i za to vreme je prikazano preko dvadeset filmova.
Foto: Promo
Ovaj neobičan pristup je prepoznao i žiri, u sastavu: Gorčin Stojanović, Radoslav Zelenović i Lazar Rokvud, pa je između ostalog u svom objašnjenju odluke naveo: "Svojom pojavom i odabranim glumačkim sredstvima, mlada glumica ne samo da oplemenjuje film 'Granice kiše', nego nosi i gotovo univerzalnu, odnosno alegorijsku, a svakako poetičnu, poruku o ljudskosti i mogućoj lepšoj budućnosti na ovim prostorima.“

"Granice kiše", film Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, biće uskoro prikazan pred crnogorskom publikom na festivalu u Mojkovcu, a početkom oktobra u Londonu, na Raindance Festivalu. Ova koprodukcija Republike Srpske i Crne Gore, čiji su manjinski koproducenti Srbija, Švedska i Velika Britanija, bi u domaćim bioskopima mogla da se pojavi već u proleće sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: