Muzika 1

13.03.2024.

8:05

Koncert Jurice Pađena i grupe "Aerodrom" 10. aprila u Mts Dvorani

Hrvatski muzičar Jurica Pađen i grupa "Aerodrom" će održati koncert 10. aprila prvi put u Mts Dvorani, što je bio povod za susret sa medijima u beogradskom Lisabon baru.

Izvor: Tanjug

Koncert Jurice Pađena i grupe "Aerodrom" 10. aprila u Mts Dvorani
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Podeli:

Specifičnost koncerta je u tome što će regionalni pevač, kompozitor i gitarista imati veliki broj gostiju koje zovu "Rokenrol džentlmeni".

Tako će Jurica Pađen posle duže vreme održati solo koncert u Beogradu, a u tome će mu pomoći prijatelji iz izuzetne "rokenrol lige".

Nedavno u oktobru 2023. Jurica Pađen je bio jedan od mnogih gostiju hrvatskom rokenrol bendu "Atomsko sklonište" na čelu sa Brunom Langerom upravo u Mts Dvorani, te je došao red da Bruno uzvrati gostovanje Jurici.

Za sada potvrđeni gosti ovog ekskluzivnog koncerta su: Vlado Kalember ("Srebrna krila"), Neno Belan ("Đavoli", sada "Fiumens"), Davor Gobac ("Psihomodo pop"), Srđan Gojković Gile ("Električni orgazam") i Saša Antić ("TBF").

Oni će svi redom otpevati neke od najvećih hitova iz bogate Pađenove autorske karijere, a na koncertu se očekuju i još neka imena regionalne pop rok scene.

Jurica Pađen kaže da ne voli previše da govori kada mu se daje mikrofon u ruke, odnosno u ovim prilikama za javnost povodom koncerta, jer "više volim kako se kaže u mojoj "Običnoj ljubavnoj pesmi" - sve što može da u dve tri reči stane".

On je naglasio da mu je izuzetno drago da se konačno dešava za bend "Aerodrom" da će imati celovečernji koncert u prestonici, "i samo da nam Bog da zdravlja da imamo što više ovakvih susreta".

"Grad Beograd veoma volim. Sviđa mi se što ste u ovom divnom gradu uvek spremni da pružite podršku za umetnost i sport. To sam primetio odavno i jako mi se sviđa. Lepe uspomene me veruju za Beograd i Srbiju u vreme bivše Jugoslavije", istakao je muzičar Pađen.

Umetnik je osim rok benda "Aerodrom" svakako poznat i po grupama "Azra", "Parni valjak", "4 Asa", "220", tako da je ujedno autorska i koncertna figura veoma retka na ovim prostorima.

Pađen je evocirao uspomene kada je snimao prvi album "Parnog valjka" pod nazivom "Dođite na show!" davne 1975. godine upravo u Srbiji, u studiju Novog Sada, za kuću PGP RTB.

"Imao sam tada svega 20 godina. Bili smo mlad bend, a kada danas kažu za neki novi sastav da je to neki mladi bend, bude mi neobično, jer eto kako smo mi tada počinjali", primetio je Pađen.

Istina, Jurica je retko gostovao u Beogradu i Srbiji proteklih godina, osim na festivalima "Beer fest", "RockStar Fest" na Beogradskom sajmu (2022), manifestaciji "Dani piva" u Zrenjaninu (2023), a tokom prošlog leta imao je i solo koncert na platou ispred Centra za kulturu Pančevo.

Sada su se sklopile sve okolnosti da muzičar može komotno da održi prolećni solo koncert u centru Beograda.

"Biće to jedno kompletno veče, osim pesama "Aerodroma", tu će se uključiti i grupe koje predstavljaju dobar deo mog života - "Parni valjak",  "Azra", "4 Asa", kao neka vrsta posvete ili omaža mom minulom radu. Od svih tih bendova kroz koje sam prolazio naučio sam mnogo, neku novu energiju, prolazio sam kroz te faze. Uz sve te najbolje rokere nadam se i danas da ću postati što bolji muzičar. Ono u šta gledaš, nagoni te da budeš što bolji i veštiji, što sam imao priliku", ocenio je hrvatski rokenrol autor.

Hitovi koje znaju sve generacije - "Fratelo", "Obična ljubavna pesma", "Digni me visoko", "Stavi pravu stvar na pravo mjesto", "Što si u kavu stavila", "24 sata", "Divljakuša", "Kad misli mi vrludaju", "Dobro se zabavljaj", "Otkazani let", naravno da su neizbežan deo repertoara na koncertu.

Osim toga, Pađen kaže da uživa da sluša mnoge antologijske pesme svetskih brendova i muzičara, od "Led Zeppelin", "The Allman Brothers Band", preko "The Beatles", "The Rolling Stones ", do "Deep Purple ", "Genesis", "Pink Floyd", gitariste Džimija Hendriksa.

Sa tim u vezi, Pađen otkriva da voli da zapeva na koncertima i razne filmske hitove kao "Everybody's Talkin' " Harija Nilsona iz čuvenog američkog filma "Ponoćni kauboj" (Midnight Cowboy, 1969), "Over the Rainbow" iz dečijeg filma "Čarobnjak iz Oza" (1939), "Moon River" za ostvarenje "Doručak kod Tifanija" (1961), "Rain Keeps Fallin' On My Head" za film "Buč Kesidi i Sandens Kid" (1969).

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Pađen i bend "Aerodrom" dalje aktivno sviraju, a njihovi koncerti se ocenjuju kao „vrlo moćni i pod jakim energetskim nabojem“.

"Veona verujem u energiju na sceni, puls koji osećamo i imamo. Biće to električni koncert 10. aprila u Beogradu, gde će se spajati energija i emocija koji su važni, sinergija i hemija izmedju članova benda, jer jako dobro se razumemo, slažemo. Naravno važna je i ta energija koju ostvarujemo sa publikom. Dešava se da vidim neke koncerte drugih kolega, ima dobre svirke, ali nekako je sterilna, ne pokreće te", ocenio je Pađen.

Što se tiče gostiju, muzičar kaže da je birao prve koji su mu pali na um i imao je sreće da svi redom pristanu da mu gostuju, od Gobca preko Gileta i Kalembera, sve do Neno Belana, koji je jedini poželeo da se na nastupu otpeva i neka njegova hit pesma, što je Pađen rado prihvatio.

Ostali će uglavnom svirati hitove "Aerodroma", "Azre", "Parnog valjka" ("mnogi ne znaju da sam ja snimio original "Lutka za bal" od "Valjka", tako da ćemo to sigurno svirati", dodaje Jurica).

Autor se pohvalio da sa bendom "Aerodrom" ima preko 160 000 pratioca na muzičkom servisu "Spotify", "što se danas retko ko može pohvaliti".

Za sam kraj Pađen je govorio o najnovijoj pesmi "Šapni mi" koja je juče objavljena, te je deo novog albuma grupe "Aerodrom" koji se uveliko sprema.

"Videćemo da li da i nju otpevamo na beogradskom koncertu, ocenićemo to veče od reakcije publike. Pesmama je potrebno vreme, to me je iskustvo naučilo. Nekad se muzika sanjala, danas se proizvodi. Vremenom se jedino vidi trajnost kompozicije. Sećam se da me je tako davno pitao tadašnji muzički urednik u "Jugotonu" za "Običnu ljubavnu pesmu" - "gde je tu hit"?. I za ceo taj album, smatrao je da nemamo hitove. A najvažnije je da pesma ima iskru, emociju i energiju u sebi", zaključio je Jurica Pađen.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: