Muzika 1

21.06.2024.

12:00

Uživajte u omiljenim notama: Danas je Svetski dan muzike

Svetski dan muzike (engl. World Music Day) se obeležava na međunarodnom nivou 21. juna svake godine.

Izvor: volimzrenjanin.com/danubeogradu.rs

Uživajte u omiljenim notama: Danas je Svetski dan muzike
Shutterstock/BeataGFX

Podeli:

Prva proslava održana je 1982. godine u Parizu.

Istorija

Na inicijativu francuskog ministra kulture Žaka Langa (fr. Jack Lang) i kompozitora Morisa Flerea (fr. Maurice Fleuret) odlučeno je da se od 1982. godine svakog 21. juna tokom letnjeg solsticija obeležava ovaj praznik.

Povod za to bilo je istraživanje provedeno u Francuskoj tih godina koje je pokazalo da pet miliona stanovnika Francuske (devet posto ukupne populacije) svira neki instrument i ideja je bila da se omogući da ih što više ljudi čuje izvan koncertnih dvorana.

Obeležavanje Svetskog dana muzike

U 2023. godini preko 120 zemalja obeležilo je Svetski dan muzike. Ovaj praznik obeležava se i u Srbiji.

Na Svetski dan muzike u Francuskom institutu u Beogradu, u petak, 21. juna 2024. od 18.00, pevaće se melodije slavnog Šarla Aznavura.

Ove godine obeležava se stogodišnjica rođenja francuskog pop pevača, kompozitora, tekstopisca, glumca... Neprolazni su njegovi hitovi "La Bohème", "She", "Hier encore", "Une vie d'amour", "Emmenez-moi", "For me formidable"... Te pesme izvodiće bivši pobednici takmičenja Šanson frankofon (Chanson francophone), koje se inače održava svakog marta već godinama unazad.

Profimedia

Simbol francuske šansone, Šarl Aznavur (Shahnourh Aznavourian) rođen je u Parizu 22. maja 1924. Živeo je 94 godine. Od ranog detinjstva je nastupao u predstavama i pevao u crkvi. Kasnije je počeo da komponuje, posebno sa Pjerom Rošeom, sa kojim je dugo nastupao. Godine 1946. upoznao je Edit Pjaf, koja ga je povela na turneju po Francuskoj i SAD.

Krajem pedesetih konačno je dobio priznanje nakon svog čuvenog koncerta u Olimpiji.

Ostalo je svima poznato: Aznavur je napisao više od hiljadu pesama, izvodio ih na različitim jezicima na četiri strane sveta i glumio u šezdesetak filmova. Poznat je i po humanitarnom radu, a zanimljivo je da je bio i ambasador Jermenije u UN i u Švajcarskoj.

Njegove pesme, zavodljive, smele, pevaju se širom sveta. Snimio ih je preko hiljadu, na mnogim jezicima, ali uvek je naglašavao da je njegov jezik – francuski. Pored toga, ostaće upamćen kao autor brojnih hitova koje je napisao za francuske i svetske zvezde, kao što su Žilber Beko, Silvi Vartan, Žilijet Greko, Džoni Holidej, Bob Dilan, Mirej Matje... Jedan je od najpoznatijih francuskih pevača van francuskog govornog područja.

Da li ćete na neki način obeležiti dan muzike i koje su vaše omiljene note?

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: