Muzika 4

17.04.2024.

14:49

Nova velika promena na Evrovziji

Organizatori Evrovizije otkrili su još jednu promenu koja će biti uvedena na takmičenju od ove godine, a tiče se redosleda nastupa.

Izvor: B92.net

Nova velika promena na Evrovziji
Shutterstock/Review News

Podeli:

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da će finalisti umesto izvlačenja dve opcije za poziciju nastupa u finalu, odnosno mogućeg nastupanja u prvoj i drugoj polovini, izvlačiti tri opcije, jer je uvedena nova, a to je odluka producenata.

Iz kugle za žreb šest država izvlači papirić za nastup u prvoj polovini finala, od 2 do 13, pošto je domaćin Švedska izvukla 1. poziciju, šest država papirić za nastup u drugoj polovini finala, od 14 od 26, a ostalih 13 država će izvući nastup u bilo kom delu finala, po odluci producenata.

Kao razlog za ovu promenu na Evroviziji, navedeno je da to daje producentima mogućnost da stvore šou u kom se svaka pesma ističe, sa manje restrikcija.

Možda vas zanima

Takođe je kao razlog navedena i logistika takmičenja, olakšavanje menjanja scenografije, kao i to da su u prošlosti mnoge pesme istog žanra izvlačene u istoj polovini finala.

Kako su podsetili iz EBU, zadnja izmena načina biranja redosleda nastupa bila je za takmičenje 2013. godine, kada je uvedeno da države izvlače polovinu takmičarske večeri u kojoj učestvuju; pre toga, od 1956. pa do 2012, svi redosledi nastupa bili su žrebani nasumično.

Možda vas zanima

Krister Bjorkman, producent Evrovizije, izjavio je da je glavni cilj stvaranje najboljeg mogućeg programa  i šansi svima za se što bolje pokažu.

"Prethodnih godina, samo izvlačenjem nastupa u prvoj i drugoj polovini, mogli ste da dobijete mnoge balade u istom delu takmičenja ili su mnogi favoriti izvučeni da nastupe u istoj polovini. Dodavanje fleksibilnosti izbora producenata daje mogućnost da kreiramo još bolji tok različitih tempa i još uzbudljivije veliko finale", rekao je Bjorkman, navodi se u saopštenju EBU.

Podsetimo, još jedna ovogodišnja promena kada su nastupi u pitanju je i ta što će u polufinalima nastupati i predstavnici "velike petorke" (Italija, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Španija) koji imaju zagarantovan plasman u finale, a do sada su pre finala puštani samo snimci.

Možda vas zanima

Evrovizija će se održati u Malmeu, u Švedskoj, od 7. do 11. maja. Predstavnica Srbije, Teya Dora nastupiće u prvom polufinalu 7. maja i to druga po redu.

Trenuto najveće šanse za pobedu ima Švajcarski predstavnik Nemo. Na drugom mestu je Hrvat Baby Lasagna, dok je na trećem mestu italijanska predstavnica Angelina Mango.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: