Muzika 12

11.04.2024.

18:01

Ubedljivi favorit za pobedu na Evroviziji: Može li mladi pevač da uđe u istoriju VIDEO

Do velikog finala Evrovizije ostalo je tačno mesec dana, a prema kladionicama se sada Švajcarska izdvojila kao ubedljiv favorit za pobedu.

Ubedljivi favorit za pobedu na Evroviziji: Može li mladi pevač da uđe u istoriju VIDEO
EPA/ANTHONY ANEX

Podeli:

Iako su Hrvati dugo imali najveće izglede za pobedu, sada su na drugom mestu sa 16 odsto šansi, dok Švajcarska ima 25 odsto šansi da odnese čuveni evrovizijski mikrofon, odnosno pobedničku statuu.

Švajcarci su na Evroviziji od samog početka, odnosno 1956. godine, a iako je odnela i pobedu na debitantskom izdanju, ova zemlja se generalno nije baš proslavila na Evroviziji.

Pobedu im je 1988. godine donela Selin Dion, ali su kasnije zbog loših rezultata, prema tadašnjim pravilima, propustili takmičenja 1995, 1999, 2001. te 2003. godine.

Nakon uvođenja polufinalnih večeri, od 2004. godine, Švajcarci su tek osam puta izborili plasman u finale. Najveći uspeh su proteklih 20 godina ostvarili 2021. godine kada su bili treći.

Takođe, ova zemlja više puta je završavala takmičenje sa nula poena.

Možda vas zanima

Ovogodišnji predstavnik Švajcarske je Nemo, rođen 1999. godine u Bilu, malom gradu u Švajcarskoj u kojem se pričaju i nemački i francuski. Svira violinu, bubnjeve i klavir.

Popularnost je stekao 2016. godine, praktično preko noći, nakon što je njegov video sa švajcarskog takmičenja postao viralan na društvenim mrežama. Izdao je od tada dva albuma, a sedam pesama našle su se na nacionalnim top listama.

Da li je ovo godina kada će ovaj mladi pevač doneti pobedu Švajcarskoj, nakon nezaboravne Selin Dion, saznaćemo početkom maja u Malmeu u Švedskoj.

Možda vas zanima

Prvo polufinalno veče ovogodišnje Evrovizije održaće se 7, a drugo 9. maja, dok će veliko finale biti 11. maja. Predstavnica Srbije, Teya Dora nastupiće u prvom polufinalu 7. maja i to druga po redu.

Ovogodišnja novina je da će u polufinalima nastupati i predstavnici "velike petorke" koji imaju zagarantovan plasman u finale, a do sada su pre finala puštani samo snimci.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: