"Dvostruki ljubavnik": Film bogat erotskim sadržajem u nedostatku...

Jedan od najuticajnijih savremenih francuskih režisera, Fransoa Ozon (François Ozon), u još jednoj saradnji sa glumicom Marinom Vaht (Marine Vacht), na velike ekrane donosi moderni erotski triler "Dvostruki ljubavnik”.

Upozorenje: Spoiler alert

Kultura

Izvor: B92

Subota, 31.03.2018.

12:50

Foto: YouTube Screenshot/Cine Art

Piše: David Jakovljević, student treće godine osnovnih studija dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

Priča prati mladu Kloi, koja stupa u vezu sa svojim psihoterapeutom, Polom (Jérémie Renier), ali u njihov odnos prodire klica sumnje kada, slučajno, sretne čoveka koji izgleda identično njemu.

Isprava, ona misli da je to upravo Pol, koji je laže o svojim kretanjima u toku dana, a onda se ispostavlja da se radi o njegovom bratu blizancu Luisu, koji je takođe psihoterapeut.

Ona, paralelno, razvija odnos sa obojicom, po matrici da sa Polom oseća veću emotivnu, a s Luisom seksualnu bliskost. Takav način vođenja dvostrukog života, kako vreme prolazi, sve tešnje steže omču oko vrata mlade i divne protagonistkinje i navodi je na istraživanje zločina za koji se sumnja da su počinioci upravo blizanci.

Samo istraživanje ne napreduje zahvaljujući njenoj inicijativi, već zbog toga što braća jedan drugom podmeću tragove, svaki da bi zadržao Kloi uz sebe, na svojoj strani.

Ispostavlja se da je, pre Kloi, još jedna devojka bila žrtva blizanačke manipulacije, i da je od tada na aparatima, prikovana za krevet. Kloi dospeva do nje i njene majke i tada po prvi put poželi da odustane od odnosa sa obojicom, ali je već previše duboko zašla i previše otkrila, da bi mogla tako lako da se povuče.

Scenario je pisan po motivima romana Džojs Kerol Outs "Životi blizanaca”, a u filmskom smislu se naslanja na Kronenbergove "Uklete blizance”, ali produbljuje i seksualnu eksploraciju koju je započeo sam Ozon u filmu "Mlada i divna” ("Jeune & Jolie"), upravo sa Marinom Vaht.

Film je bogat erotskim sadržajem, verodostojno prikazanim, najčešće na mestima gde priča i zaplet ne funkcionišu dovoljno dobro. Frojdistička interpretacija muško-ženskih odnosa i seksualnosti odavno važi za kliše u svetu filma i zahteva svež pristup, što je Ozon tek delimično uspeo da učini.

"Dvostruki ljubavnik” je knjiški primer pojave da evropski režiser, koji je otpočeo karijeru radom na niskobudžetnim ostvarenjima, koja su, zbog inovativnih kreativnih, stilskih i poetskih rešenja postala miljenici publike i, neretko, dobitnici festivalskih nagrada, postane mašina za reciklažu istih tih rešenja koja su mu donela uspeh i slavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: