"Dvostruki ljubavnik": Film bogat erotskim sadržajem u nedostatku...

Jedan od najuticajnijih savremenih francuskih režisera, Fransoa Ozon (François Ozon), u još jednoj saradnji sa glumicom Marinom Vaht (Marine Vacht), na velike ekrane donosi moderni erotski triler "Dvostruki ljubavnik”.

Upozorenje: Spoiler alert

Podeli
Foto: YouTube Screenshot/Cine Art
Foto: YouTube Screenshot/Cine Art

Piše: David Jakovljević, student treće godine osnovnih studija dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

Priča prati mladu Kloi, koja stupa u vezu sa svojim psihoterapeutom, Polom (Jérémie Renier), ali u njihov odnos prodire klica sumnje kada, slučajno, sretne čoveka koji izgleda identično njemu.

Isprava, ona misli da je to upravo Pol, koji je laže o svojim kretanjima u toku dana, a onda se ispostavlja da se radi o njegovom bratu blizancu Luisu, koji je takođe psihoterapeut.

Ona, paralelno, razvija odnos sa obojicom, po matrici da sa Polom oseća veću emotivnu, a s Luisom seksualnu bliskost. Takav način vođenja dvostrukog života, kako vreme prolazi, sve tešnje steže omču oko vrata mlade i divne protagonistkinje i navodi je na istraživanje zločina za koji se sumnja da su počinioci upravo blizanci.

Samo istraživanje ne napreduje zahvaljujući njenoj inicijativi, već zbog toga što braća jedan drugom podmeću tragove, svaki da bi zadržao Kloi uz sebe, na svojoj strani.

Ispostavlja se da je, pre Kloi, još jedna devojka bila žrtva blizanačke manipulacije, i da je od tada na aparatima, prikovana za krevet. Kloi dospeva do nje i njene majke i tada po prvi put poželi da odustane od odnosa sa obojicom, ali je već previše duboko zašla i previše otkrila, da bi mogla tako lako da se povuče.

Scenario je pisan po motivima romana Džojs Kerol Outs "Životi blizanaca”, a u filmskom smislu se naslanja na Kronenbergove "Uklete blizance”, ali produbljuje i seksualnu eksploraciju koju je započeo sam Ozon u filmu "Mlada i divna” ("Jeune & Jolie"), upravo sa Marinom Vaht.

Film je bogat erotskim sadržajem, verodostojno prikazanim, najčešće na mestima gde priča i zaplet ne funkcionišu dovoljno dobro. Frojdistička interpretacija muško-ženskih odnosa i seksualnosti odavno važi za kliše u svetu filma i zahteva svež pristup, što je Ozon tek delimično uspeo da učini.

"Dvostruki ljubavnik” je knjiški primer pojave da evropski režiser, koji je otpočeo karijeru radom na niskobudžetnim ostvarenjima, koja su, zbog inovativnih kreativnih, stilskih i poetskih rešenja postala miljenici publike i, neretko, dobitnici festivalskih nagrada, postane mašina za reciklažu istih tih rešenja koja su mu donela uspeh i slavu.

Film/TV

"Dark": Serija u kojoj svaka priča vodi u slepu ulicu

Nemačka serija DARK u produkciji svima poznate američke striming platforme Netflix je doživela izuzetan uspeh i visoke ocene koje je dobila od kritičara i publike, kao i brojne nominacije za nagrade za najbolji scenario, najboljeg glumca (Oliver Masucci), najbolju glumicu (Karoline Eichhorn), ali i najbolji koncept.

Film/TV sreda 18.04. 15:22 Komentara: 42

Kako je Oleg Trofim sebe naveo na "tanak led"

"Led“ ("Lyod“), režiserski prvenac ruskog reditelja Olega Trofima, moderna je bajka i ljubavna priča o dvoje mladih ljudi, koji, spletom okolnosti, sledeći svoje snove i ambicije, pobuđuju jedno kod drugog emocije, koje ih na kraju spajaju.

Film/TV ponedeljak 16.04. 11:40 Komentara: 2

"Prema istinitoj priči": Ilustracija trilera i ništa više

Na prvi pogled, postavka novog filma Romana Polanskog "Prema istinitoj priči" je intrigantna: poznata spisateljica Delfin pati od kreativne blokade, i u svom ranjivom stanju zbližava se sa tajanstvenom, atraktivnom L. (Elle, što na francuskom može da znači jednostavno ona).

Upozorenje: Spoiler alert

Film/TV sreda 4.04. 12:00 Komentara: 3

"Fantomska nit": Poslednji film Danijela Dej Luisa?

Najnovije ostvarenje Pola Tomasa Andersona (režiser i scenarista) - „Fantomska nit”, dugo je iščekivano u bioskopima, jer je rekorder po broju osvojenih Oskara u kategoriji za najboljeg glavnog glumca, Danijel Dej Luis („Moje levo stopalo”, „Biće krvi” i „Linkoln”), najavio da će se upravo ovim filmom oprostiti od glume.

Upozorenje: Spoiler alert

Film/TV ponedeljak 2.04. 20:55 Komentara: 10

"Vernost": Čovek je čoveku... pas

"Vernost" (Le fidele) je priča koja prati razvoj ljubavne veze između Džidžija, člana gangsterske bande koji se predstavlja kao biznismen u domenu automobila i Bibi, devojke koja se profesionalno bavi trkama, iz porodice višeg staleža.

Upozorenje: Spoiler alert

Film/TV utorak 27.03. 11:30 Komentara: 1

"Egzorcizam" u pokušaju: Površno, mehanički, beživotno

Dalibor Matanić, režiser filmova “Fine mrtve devojke” i ”Zvizdan”, bavi se, u svojim filmovima, socijalnim temama, kritikuje društvo i sistem, ali se takođe bavi i porodičnim i ljubavnim odnosima pojedinaca, kao i njihovom uslovljenošću od unutrašnjih i spoljnih faktora. U filmu “Egzorcizam”, popularnog naslova zbog poznatih holivudskih filmova i tv serije, Matanić je pristupio navedenim temama vrlo površno, takoreći pamfletski i “od spolja”, kao da su mu likovi, u filmu, lutke, a scene sličice od kojih pravi kolaž, kojim ističe svoju ideju.

Upozorenje: Spoiler alert

Film/TV utorak 20.03. 11:05 Komentara: 6

"Doušnik": Sve što se očekuje od dobrog američkog filma

Ovaj politički triler u režiji Stivena Spilberga jeste priča o prikrivanju informacija i obmanjivanju građana koje je trajalo tokom mandata četiri predsednika SAD, te o guranju prve žene u čijem vlasništvu su jedne novine i njenog tvrdoglavog i srčanog urednika u nepredvidivu i neprijatnu borbu štampe i vlade.

Film/TV ponedeljak 12.03. 11:30 Komentara: 13
strana 1 od 105 idi na stranu