Kultura

Nedelja, 01.10.2023.

14:51

Svetska premijera filma "33 Anđela" u Nišu 18. oktobra 2023. u bioskopu Vilin Grad

Premijeri će prisustvovati potomci kao i gosti iz Norveške, Izraela, Švajcarske.

Izvor: srpskaistorija/Đorđe Bojanić

Svetska premijera filma
Foto: Shutterstock/Mikael Damkier

Planiran je i panel u Nišu na kome će svoje izlaganje imati ugledni profesori iz inostranstva kao i istoričari iz Srbije.

Film "33 Anđela" prikazuje stradanje više od dvestotine maloletne srpske dece tokom Drugog svetskog rata u nacističkim logorima u Norveškoj.

Iz logora smrti Jasenovac, Sisak, Stara Gradiška i Staro Sajmište, ove nevino izgubljene duše su poslate na robovski rad u Norvešku.

Film duboko svedoči o njihovim patnjama i nepravdi koja im je naneta, dok istovremeno pruža glas svedoka i potomaka koji nastoje sačuvati sećanje i istinu o ovoj tragičnoj epizodi.

"33 Anđela" je snažna priča o stradanju dece i njihovom nasleđu, koja nas podseća na važnost čuvanja sećanja i poštovanja života.

U filmu će gledaoci videti svedočenja logoraša koji su preživeli logore smrti u NDH kao i potomke stradali dece u nacističkim logorima za vreme Drugog svetskog rata u Norveškoj.

Branko Dimović Dimeski autor i producent filma ističe da je realizaciju filma podržao veliki broj potomaka kojima je istina o stradanju njihovih bližnjih važna i da su neki posle osamdeset godina saznali istinu.

Film su podržali i institucije i pojedinci iz Norveške, Izraela, Švajcarske, Republike Srpske i Srbije.

Film ,,33 Anđela”:
  • Autor i producent: Branko Dimović Dimeski

  • Reditelj: Goran Vukčević

  • Direktor fotografije: Dejan Tršić

  • Ko-scenaristi: Milka Kajganić i Branko Dimović Dimeski

  • Stručni saradnici: dr Johanes Solberg, Jelena Stojković, Đorđe Bojanić-istoričar, Branislav Gajić i Aleksandar Dinčić-istoričar

  • Muzika: Stella Thoresen, Andrej Stojanović, Nikola Mitić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: