Nedelja, 11.03.2018.

09:33

"Kosovo je država čiji su temelji iskopani u živom pesku"

Priča o 2025. godini kao o datumu za pristupanje Srbije EU je bežanje Angele Merkel od sadašnjih kancelarskih obaveza.

Izvor: Tanjug

"Kosovo je država èiji su temelji iskopani u živom pesku" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Gospodar Zarin

pre 6 godina

Priznajem da se neprestano iznenađujem ljudima koji govore o stvarima koje uopšte ne razumeju. Vili Vimer je poznato i veliko ime, čovek koji je upozorio srpski narod na sve što će se dogoditi, pisao čuveno otvoreno pismo Šrederu itd, i sl. Stvarno ne kapiram uz dostupan internet da niko nema ni trunke ambicije da proveri nešto pre nego što izvali neku budalaštinu i ostane živ. Nema ničeg novog u rečenom, zadnjih skoro 20 godina ovaj čovek govori jedno te isto i to neuporedivo više od ovog teksta. Oni kojima je on "otkriće", sutra će nam otkriti rupu u saksiji.

Bivsi politicari

pre 6 godina

Vama svima sto se cudite kako bivsi zvanicnici iznose svoje misljenje kada odu u penziju i postanu savetnici, ili pocnu da se bave privatnim biznisom, treba da bude jasno da oni dok su na funkcijama ne iznose nikada licne stavove, vec uvek samo zvanicne stavove, zato sto je njihov posao da zastupaju zvanicne stavove svojih vlada kakvi god oni bili i oni to rade vrlo profesionalno.

Samo se u Srbiji privatni stavovi iznose javno i vodi se politika bez cilja. Zato smo tu gde jesmo, izmedju ostalih stvari.

autohton

pre 6 godina

@Zemljoradnik

Još da objaniš koja je logika biti u savezu sa supersilom koja je 14000 km daleko umesto sa onom koja ti je u komšiluku? Jedan Trampov potez i SAD bi mogle naprasno da se povuku sa Balkana i ostave na cedilu sve svoje saveznike. Neutralnost je dokazano najpametniji izbor

+MAKSIM

pre 6 godina

Беспрекорна анализа једног неоптерећеног човека. Он је у праву у свакој тачки, али шта вреди кад планета има таквог силеџију, каква је Америка...

leptirica

pre 6 godina

 Licno smatram da je to moralo da se desi na miran nacin. 
 (Navijac, 11. mart 2018 11:39) 
Nikako nije moglo da se mirno resi zbog ilegalnog izvoza oruzija separatistima. Da toga nije bilo imali bi scenario katalonije.
(drasko, 11. mart 2018 13:33)

Prvi "separatisti" su bili pobunjeni Srbi i to je tada bila prva nelegalna vojna formacija, a oružje su dobili od JNA. Kasnije je nakon što je JNA koja je bila dužna po ustavu SFRJ davati oružje teritorijalnoj obrani SR Hrvatske odbila to učiniti (Ponavljam, u isto vrijeme je nelegalno naoružana paravojne i jedine nelegalne vojne formacije pobunjenih Srba) došlo do nelegalnog uvoza oružja preko Mađarske . Inače kasnije su i međunarodni sud i Badinterova komisija utvrdili da su bivše republike SFRJ imale pravo na otcjepljenje po ustavu SFRJ. Po nikojem članku ustava SFRJ nikakva "Krajina" nije imala pravo na nikakvo ni formiranje, ni otcjepljenje.

C i n i k

pre 6 godina

Moze im se. Inace se slazem da smo mentalitetom vise za neki srednji vek nego za moderne odnose u politici u 21.veku.Nista ne kapiramo niti se trudimo. Izgleda da uopste ne razumemo gde se geografski nalazimo? Niti smo u Aziji niti smo na Kavkazu.U sred Evrope smo maltene, a ponasamo se kao da smo deo Rusije? Mislite da ce se to telerisati doveka?

sin lovca na medvede

pre 6 godina

Pa zasto da kontrolisu naftu? zar nece nafta biti ad acta za 20 tak godina?
Sunce i vetar treba kontrolisati...tu je buducnost...tako nas uce Westerijanci...a tek pitna voda!!!!

Zemljoradnik

pre 6 godina

Beograd je bio prva vruća tačka velikog rivaliteta orkestriranog od strane SAD. Rat iz 1999. je imao mnogo veze sa idejom Amerike da unisti ruski uticaj na Balkanu", objašnjava Vimer.
- Problem Američkog odnosa prema Srbiji je dublji od ovoga što objašnjava Vili Vimer. Do Miloševićevog uspona krajem osamdesetih i 1990-te, SAD nisu imale negativan stav prema Srbiji. Glavni problem je bilo Miloševićevo tvrdoglavo i tragično neshvatanje da je Berlinski zid pao, da se Sovjetski Savez raspao, i da je komunizam kao državni koncept propao. Srbija i vladajući bračni par Milošević-Marković bili su jedina strana u bivšoj SFRJ koji su zastupali takav tvrdoglavi, ne pro Ruski, nego pro Sovjetski i pro komunistički koncept. To nas je stavilo na suprotnu stranu od SAD najpre u ideološkom smislu, a zatim, zbog suludih vojnih avantura u regionu koji je interesna sfera NATO, postali smo problem i u bezbednosnom smislu. U to vreme, ne može se reći da je Rusija imala uticaj u Srbiji koji bi bio pretnja za Amerikance. To doba u Rusiji bilo je doba Borisa Jeljcina. Setite se samo Avgustovskog puča u Rusiji 1991-ve, kada je grupa bivših Sovjetskih generala htela da svrgne Jeljcina i da restauriraju komunizam. Srbija je bila jedina zemlja u svetu iz koje je stigla podrška pučistima sa zvaničnog državnog nivoa. Ne, nije u to vreme bilo ljubavi ili nekog značajnog Ruskog (Jeljcinovog) uticaja u Srbiji. A Jeljcin je vodio Rusiju tokom cele dekade 90-tih. Za to vreme desilo se i Kosovo i NATO intervencija. Dakle stvar nije u Ruskom uticaju tada, nego u tragičnom neshvatanju istorijskih okolnosti od strane bračnog para Milošević-Marković. Danas je već druga situacija i Ruski uticaj postoji, daleko više nego 90-tih. Rusi su sad našli pogodno tlo da nametnu svoj uticaj tako što eksploatišu srpski sentiment prema izgubljenom Kosovu, i pomažu nam da Kosovo “sačuvamo”. Tragedija je što za većinu Srba ovo sačuvamo nije pod navodnicima, nego stvarno veruju da mi Kosovo još uvek imamo i da “braća” Rusi ne daju Kosovo zbog nas, a ne shvataju ni da je ovo braća pod navodnicima. To je novo tragično neshvatanje gde smo i šta se oko nas dešava. Takva pozicija nas još uvek drži na suprotnoj strani od SAD što je veoma opasno pogotovo što se nalazimo u delu sveta gde su svi oko nas pro-SAD ili deo NATO.

drasko

pre 6 godina

 Licno smatram da je to moralo da se desi na miran nacin.
 (Navijac, 11. mart 2018 11:39)
Nikako nije moglo da se mirno resi zbog ilegalnog izvoza oruzija separatistima. Da toga nije bilo imali bi scenario katalonije.

nema ni U a nema ni E

pre 6 godina

Nešto počinje kao da golica? Prvo, EU je oponent SAD, drugo nema medjunarodnog prava da ih ograničava, priznanjem Kosova priznajete da je ok menjati granice država silom, a da ne pominjem to što se država ne postaje priznanjem nego kada se to učini prestajete da se bude jedna u kapacitetu da se deluje na spolja ičim drugim osim tupom silom i ucenom. Dakle nisu Srbi na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, mi smo tu gde smo i uvek bili, ali je Nemačka i još jedan deo EU sebi iskopao rupu, a dovoljno su uobraženi da misle da rupu mogu da prebace ovde. Ali varnice sevaju, a već 2019-te spoljna politika SAD će da se okrene prema EU isto kao što je i prema Kini i Rusiji. A stabilnost na od koje je EU zavisna više neće postojati, samo nišan, brzina i moć.

Влада Земун

pre 6 godina

...
On kaže i da je Rusija uspešna u Siriji, jer deluje u okviru globalnog pravnog sistema...

Као што је показала на примеру Крима и Украјине

sasa jokic

pre 6 godina

Ovo mu dodje kao ispovest. Djindjic je lepo govorio, klimu ne mozes da menjas, nego da joj se prilagodis. Medjutim svi sem njega su pokusavali velikim silama da ocitaju lekciju, pa smo zato kao narod kroz istoriju ispastali.

natalija

pre 6 godina

Nije narod bio na pogrešnom mestu (kao što kaže ovaj nemački rusofil). Staljinisti Mira, Sloaba i & su uspeli da od SAD (saveznice u 2 svetska rata naprave neprijatelja), kako su to postigli? Tako što nisu priznavali da je pao Berlinski zid 1989, nisu priznavali da se raspao Varšavki pakt… dalje ponašali su se kao da su oni super (nuklearna i privredna sila sveta) tj. „velika“ država. hteli su znači u takvim okolnostima da drugim republikama u YU nametnu Slobu kao novog Tita, da YU ostane komunistička jednopartiska zemlja (Severna Koreja u Evropi), nisu priznavali ustav iz 1974…. RATNIM putem su hteli da menjaju taj ustav…. Saberi, oduzmi SUMANUTA SAMOUBILAČKA POLITIKA. Samo ekonoska šteta je 735 milijardi evra. Privrada nestala, ljudski resursi potrošeni, bela kuga, emigracija omladine i onih koji znaju bilo šta da rade., uništen moral, uništene struke….

Patriota

pre 6 godina

Srbi su na pravom mestu u pravo vreme. Samo nasi politicari su izgubljeni u vremenu i prostoru. Ako su sve okolne zemlje usle u NATO i EU naravno da i mi treba da udjemo tamo. Uslov je bez priznanja Kosova i njegovog clanstva u UN. Ako to nije moguce onda status Svajcarske ili Norveske, ali ne sumnjivo moramo da budemo prozapadna drzava.

Nemanja

pre 6 godina

Aman više sa tim mitom o "pogrešnom mestu u pogrešno vreme"!
Vreme i prostor su takvi kakvi su, a na nama je da od toga napravimo nešto (ili ništa). A ova izjava je samo na liniji naših bežanja od stvarnosti i odgovornosti. Kada bismo se više bavili rešavanjem problema, a manje kukanjem nad nepravdama geografskog položaja/prošlosti/svetske politike, videli bismo da možemo mnogo više i da u mnogo većoj meri utičemo na naš život nego što ovakvo kukavičko razmišljanje nameće.

Navijac

pre 6 godina

@Ajd zdravo pameti...Nije stvar u tome da li se Juga morala raspasti nego u nacinu na koji se to desilo. Licno smatram da je to moralo da se desi na miran nacin.

Вук

pre 6 godina

Пола од вас прочита наслов и оде у поље "оставити коментар" без да прочита цео чланак, целу причу. Коментаришете без основе. Човек је у праву све што је рекао 100%.

Ajd' zdravo pameti

pre 6 godina

Ne mogu da verujem da u Srbiji jos uvek postoje ljudi koji veruju da je Socijalisticka Federativna Republika Jugoslavija mogla da opstane i pored raspada svih komunistickih sistema u Evropi. Srbija je od pocetka upravo zbog toga bila na pogresnij strani, i koliko vidim jos uvek je.

Sto se Markel tice, ona je samo pragmaticna. Zasto bi ona trosila energiju na resavanje nasih problema. Evo vam 7-8 godina da odrastete ...

T

pre 6 godina

Samo da pitam, ono na Gazimestanu kada se pričalo o oružanim bitkama, da je to pričao Klinton, Olbrajtova, neki Rus ili Slobodan Milošević? Isto tako, kada bacimo otpad u potok, pa onda bude poplava, da li nam to rade Rusi, Amerikanci ili to radimo sami?

Sizofrenija medju nama

pre 6 godina

To sto ovaj lik govori, ne opravdava srpsku stranu odgovornu za Vukovar, Sarajevo, Srebrenicu,Kosovo, za zlocine Milosevica prema svojim gradjanima...

B

pre 6 godina

Evo coveka koga citiram u komentarima vec godinama! On je jos 2000. rekao da Srbija nikad nece uci u EU, tako da ovo sto sad prica nije nikakva naknadna pamet.
Dobro je sto u Nemackoj postoje i ovakvi glasovi.

Papageno

pre 6 godina

Ne! Glavni problem Srba je to što u poslednjih 200 godina sebi nepogrešivo biraju za vođe skroz pogrešne ljude, koji su nesposobni da tačno procene vreme i u kojem žive!

monako

pre 6 godina

Ми смо на правом месту али имамо несрећу да од краља Александра па до дан данас имамо људе на челу Србије који прво мисле на себе па ако ишта остане на Србију.Сваком новом влашћу остаје све мање а апетити све већи.То је зато што нико никада ко је био на власти није одговарао .

kakodane

pre 6 godina

"Kosovo kao država postoji isključivo kao namjera SAD ocjenjuje njemački političar."

Zar Njemačka kao država ne postoji zbog istog razloga? Mislim da njemački političar nije shvatio novodobni Pax Romanum.

BeKo

pre 6 godina

Uf kakav spin,pa pola Evrope je od pada Berlinskog zida tj.propasti Sovjetskog Saveza upalo u "pogrešno vreme i mesto" pa nisam primetio da se većina tih naroda nije snašla kao Srbija.Problem Srbije je neznanje pravca kretanja jer upravo od tog trenutka (pada komunizma) ona još uvek raspravlja gde bi i šta bi a kod naroda koji je ostao u Srbiji komunizam (socijalizam) je i dalje najželjenija opcija a to prosto posle 1989 nije moguće.
Srbija je van vremena,a na mestu je na kom jeste.

kraja

pre 6 godina

...rekao bih, kratko, efikasno, jasno...
...to se danas kaze "for dummies"...
...skoro neko nije definisao evropsku situaciju u poslednjih 20 godina u ovako malo reci...

WTF

pre 6 godina

Kako to da svi ovi sto tacno znaju sta se dogodilo , dogadja i sta ce se desiti, su uvek neki bivsi funkcioneri. Dok su imali mnogo veci uticaj nisu se mnogo trudili da iznose cinjenice.

Inace ovo sto ovaj covek govori je 100% tacno.

bbb

pre 6 godina

Donekle je u pravu, ali treba podsetiti da su glavni zagovaraci cepanja SFRJ bili Nemci sa jos nekim drzavama Austrijom, Vatikanom... A da je npr SAD bila jedina od velikih sila koja nije bila bas za tu ideju, to vidimo ina primeru da je Hrvatska nekoliko meseci pre priznata od Nemacke, Vatikana,Rusije nego SAD. SAD se umesala tek kada je videla da Nemacka kolovdija EU zeli da ih potisne i vojno, jer su vec posle ujedinjena Nemci poceli sa idejom da se amerikanci povuku iz Nemacke kao i ruska vojska sto se povukal iz DR Nemacke i da treba napraviti u buducnosti EU vojsku . Onda su Ameri potpalili BIH preko Alije, ne dozvoljavaju mu da u martu 1992 potpiste sporazum koji se nije mnogo razlikovao od Dejtona.

aco rs

pre 6 godina

Dokle cemo slusati ove price da smo na pogresnom mjestu,da smo dobar narod ali eto tu smo gdje smo.Okrenimo se sebi,dosta nam je suplje price koje kakvih bivsih celnika i analiticara.

Bager

pre 6 godina

Eto kako ti likovi, kada siđu sa pozicija gde se nešto odlučuje, progovore o stvarima kakve zapravo jesu a dok su na poziciji čine sve suprotno.

Sale sa Bagdale

pre 6 godina

Svaka mu je na mestu, ali pitam se zašto ovako nije govorio dok je bio portparol CDU i potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a.

ne naucene lekcije

pre 6 godina

Nastavlja se trend, iskopavanja nekih tamo sa zapada, koji ce reci bilo sta u nasu korist (makar i za pare), a do cijeg misljenja na zapadu nikom zivom nije stalo. Ne bi li se i dalje sludjivao vec dovoljno sludjeni narod, pricom o tome kako je nasa politika ispravna.
Vec vidjeno u vreme Milosevica sa Siferom, Handke, Besonom...
Uz debelu sumnju da je i ovaj nesrecni anonimus, ovo izgovorio, jer ipak je to Tanjug.

Bucko razmišljam

pre 6 godina

"Srpski narod je na pogrešnom mestu u pogrešno vreme"

Srbski narod je uvek u "pogrešnom vremenu" iz prostog razloga "jerbo" se nalazi na "pogrešnom mestu" !
Sve dok se Srbija ne "IZMESTI" sa evropskog kontinenta negde u SIBIR "Srpski narod ce biti na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme" iz prostog razloga što ne postoji to vreme koje za Srpski narod "na tlu Evrope" nije pogrešno vreme !

lalo

pre 6 godina

Uvek je u istoriji postojala sila koja predvodi svet. Ranije su to bili, Rimsko Carstvo, pa Britanija , delimicno Franscuska i Turska, danas je to USA.To je tako i uvek ce biti tako, a na Srbiji je da prepozna kome da se prikloni a ne da slusa blebetanja o tome da se nalazi na pogresnom mestu u pogresno vreme. Ona mora da sebe aktivno preuredi brzo a ne da sedi i ceka pa da je na kraju i oteraju sa "pogresnog mesta" Ulazak u NATO je put koji ce spreciti teranje sa "pogresnog mesta"

WTF

pre 6 godina

Kako to da svi ovi sto tacno znaju sta se dogodilo , dogadja i sta ce se desiti, su uvek neki bivsi funkcioneri. Dok su imali mnogo veci uticaj nisu se mnogo trudili da iznose cinjenice.

Inace ovo sto ovaj covek govori je 100% tacno.

Вук

pre 6 godina

Пола од вас прочита наслов и оде у поље "оставити коментар" без да прочита цео чланак, целу причу. Коментаришете без основе. Човек је у праву све што је рекао 100%.

Bager

pre 6 godina

Eto kako ti likovi, kada siđu sa pozicija gde se nešto odlučuje, progovore o stvarima kakve zapravo jesu a dok su na poziciji čine sve suprotno.

monako

pre 6 godina

Ми смо на правом месту али имамо несрећу да од краља Александра па до дан данас имамо људе на челу Србије који прво мисле на себе па ако ишта остане на Србију.Сваком новом влашћу остаје све мање а апетити све већи.То је зато што нико никада ко је био на власти није одговарао .

T

pre 6 godina

Samo da pitam, ono na Gazimestanu kada se pričalo o oružanim bitkama, da je to pričao Klinton, Olbrajtova, neki Rus ili Slobodan Milošević? Isto tako, kada bacimo otpad u potok, pa onda bude poplava, da li nam to rade Rusi, Amerikanci ili to radimo sami?

Sale sa Bagdale

pre 6 godina

Svaka mu je na mestu, ali pitam se zašto ovako nije govorio dok je bio portparol CDU i potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a.

bbb

pre 6 godina

Donekle je u pravu, ali treba podsetiti da su glavni zagovaraci cepanja SFRJ bili Nemci sa jos nekim drzavama Austrijom, Vatikanom... A da je npr SAD bila jedina od velikih sila koja nije bila bas za tu ideju, to vidimo ina primeru da je Hrvatska nekoliko meseci pre priznata od Nemacke, Vatikana,Rusije nego SAD. SAD se umesala tek kada je videla da Nemacka kolovdija EU zeli da ih potisne i vojno, jer su vec posle ujedinjena Nemci poceli sa idejom da se amerikanci povuku iz Nemacke kao i ruska vojska sto se povukal iz DR Nemacke i da treba napraviti u buducnosti EU vojsku . Onda su Ameri potpalili BIH preko Alije, ne dozvoljavaju mu da u martu 1992 potpiste sporazum koji se nije mnogo razlikovao od Dejtona.

Navijac

pre 6 godina

@Ajd zdravo pameti...Nije stvar u tome da li se Juga morala raspasti nego u nacinu na koji se to desilo. Licno smatram da je to moralo da se desi na miran nacin.

Bucko razmišljam

pre 6 godina

"Srpski narod je na pogrešnom mestu u pogrešno vreme"

Srbski narod je uvek u "pogrešnom vremenu" iz prostog razloga "jerbo" se nalazi na "pogrešnom mestu" !
Sve dok se Srbija ne "IZMESTI" sa evropskog kontinenta negde u SIBIR "Srpski narod ce biti na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme" iz prostog razloga što ne postoji to vreme koje za Srpski narod "na tlu Evrope" nije pogrešno vreme !

BeKo

pre 6 godina

Uf kakav spin,pa pola Evrope je od pada Berlinskog zida tj.propasti Sovjetskog Saveza upalo u "pogrešno vreme i mesto" pa nisam primetio da se većina tih naroda nije snašla kao Srbija.Problem Srbije je neznanje pravca kretanja jer upravo od tog trenutka (pada komunizma) ona još uvek raspravlja gde bi i šta bi a kod naroda koji je ostao u Srbiji komunizam (socijalizam) je i dalje najželjenija opcija a to prosto posle 1989 nije moguće.
Srbija je van vremena,a na mestu je na kom jeste.

Ajd' zdravo pameti

pre 6 godina

Ne mogu da verujem da u Srbiji jos uvek postoje ljudi koji veruju da je Socijalisticka Federativna Republika Jugoslavija mogla da opstane i pored raspada svih komunistickih sistema u Evropi. Srbija je od pocetka upravo zbog toga bila na pogresnij strani, i koliko vidim jos uvek je.

Sto se Markel tice, ona je samo pragmaticna. Zasto bi ona trosila energiju na resavanje nasih problema. Evo vam 7-8 godina da odrastete ...

kraja

pre 6 godina

...rekao bih, kratko, efikasno, jasno...
...to se danas kaze "for dummies"...
...skoro neko nije definisao evropsku situaciju u poslednjih 20 godina u ovako malo reci...

Sizofrenija medju nama

pre 6 godina

To sto ovaj lik govori, ne opravdava srpsku stranu odgovornu za Vukovar, Sarajevo, Srebrenicu,Kosovo, za zlocine Milosevica prema svojim gradjanima...

Nemanja

pre 6 godina

Aman više sa tim mitom o "pogrešnom mestu u pogrešno vreme"!
Vreme i prostor su takvi kakvi su, a na nama je da od toga napravimo nešto (ili ništa). A ova izjava je samo na liniji naših bežanja od stvarnosti i odgovornosti. Kada bismo se više bavili rešavanjem problema, a manje kukanjem nad nepravdama geografskog položaja/prošlosti/svetske politike, videli bismo da možemo mnogo više i da u mnogo većoj meri utičemo na naš život nego što ovakvo kukavičko razmišljanje nameće.

aco rs

pre 6 godina

Dokle cemo slusati ove price da smo na pogresnom mjestu,da smo dobar narod ali eto tu smo gdje smo.Okrenimo se sebi,dosta nam je suplje price koje kakvih bivsih celnika i analiticara.

kakodane

pre 6 godina

"Kosovo kao država postoji isključivo kao namjera SAD ocjenjuje njemački političar."

Zar Njemačka kao država ne postoji zbog istog razloga? Mislim da njemački političar nije shvatio novodobni Pax Romanum.

ne naucene lekcije

pre 6 godina

Nastavlja se trend, iskopavanja nekih tamo sa zapada, koji ce reci bilo sta u nasu korist (makar i za pare), a do cijeg misljenja na zapadu nikom zivom nije stalo. Ne bi li se i dalje sludjivao vec dovoljno sludjeni narod, pricom o tome kako je nasa politika ispravna.
Vec vidjeno u vreme Milosevica sa Siferom, Handke, Besonom...
Uz debelu sumnju da je i ovaj nesrecni anonimus, ovo izgovorio, jer ipak je to Tanjug.

lalo

pre 6 godina

Uvek je u istoriji postojala sila koja predvodi svet. Ranije su to bili, Rimsko Carstvo, pa Britanija , delimicno Franscuska i Turska, danas je to USA.To je tako i uvek ce biti tako, a na Srbiji je da prepozna kome da se prikloni a ne da slusa blebetanja o tome da se nalazi na pogresnom mestu u pogresno vreme. Ona mora da sebe aktivno preuredi brzo a ne da sedi i ceka pa da je na kraju i oteraju sa "pogresnog mesta" Ulazak u NATO je put koji ce spreciti teranje sa "pogresnog mesta"

Zemljoradnik

pre 6 godina

Beograd je bio prva vruća tačka velikog rivaliteta orkestriranog od strane SAD. Rat iz 1999. je imao mnogo veze sa idejom Amerike da unisti ruski uticaj na Balkanu", objašnjava Vimer.
- Problem Američkog odnosa prema Srbiji je dublji od ovoga što objašnjava Vili Vimer. Do Miloševićevog uspona krajem osamdesetih i 1990-te, SAD nisu imale negativan stav prema Srbiji. Glavni problem je bilo Miloševićevo tvrdoglavo i tragično neshvatanje da je Berlinski zid pao, da se Sovjetski Savez raspao, i da je komunizam kao državni koncept propao. Srbija i vladajući bračni par Milošević-Marković bili su jedina strana u bivšoj SFRJ koji su zastupali takav tvrdoglavi, ne pro Ruski, nego pro Sovjetski i pro komunistički koncept. To nas je stavilo na suprotnu stranu od SAD najpre u ideološkom smislu, a zatim, zbog suludih vojnih avantura u regionu koji je interesna sfera NATO, postali smo problem i u bezbednosnom smislu. U to vreme, ne može se reći da je Rusija imala uticaj u Srbiji koji bi bio pretnja za Amerikance. To doba u Rusiji bilo je doba Borisa Jeljcina. Setite se samo Avgustovskog puča u Rusiji 1991-ve, kada je grupa bivših Sovjetskih generala htela da svrgne Jeljcina i da restauriraju komunizam. Srbija je bila jedina zemlja u svetu iz koje je stigla podrška pučistima sa zvaničnog državnog nivoa. Ne, nije u to vreme bilo ljubavi ili nekog značajnog Ruskog (Jeljcinovog) uticaja u Srbiji. A Jeljcin je vodio Rusiju tokom cele dekade 90-tih. Za to vreme desilo se i Kosovo i NATO intervencija. Dakle stvar nije u Ruskom uticaju tada, nego u tragičnom neshvatanju istorijskih okolnosti od strane bračnog para Milošević-Marković. Danas je već druga situacija i Ruski uticaj postoji, daleko više nego 90-tih. Rusi su sad našli pogodno tlo da nametnu svoj uticaj tako što eksploatišu srpski sentiment prema izgubljenom Kosovu, i pomažu nam da Kosovo “sačuvamo”. Tragedija je što za većinu Srba ovo sačuvamo nije pod navodnicima, nego stvarno veruju da mi Kosovo još uvek imamo i da “braća” Rusi ne daju Kosovo zbog nas, a ne shvataju ni da je ovo braća pod navodnicima. To je novo tragično neshvatanje gde smo i šta se oko nas dešava. Takva pozicija nas još uvek drži na suprotnoj strani od SAD što je veoma opasno pogotovo što se nalazimo u delu sveta gde su svi oko nas pro-SAD ili deo NATO.

+MAKSIM

pre 6 godina

Беспрекорна анализа једног неоптерећеног човека. Он је у праву у свакој тачки, али шта вреди кад планета има таквог силеџију, каква је Америка...

nema ni U a nema ni E

pre 6 godina

Nešto počinje kao da golica? Prvo, EU je oponent SAD, drugo nema medjunarodnog prava da ih ograničava, priznanjem Kosova priznajete da je ok menjati granice država silom, a da ne pominjem to što se država ne postaje priznanjem nego kada se to učini prestajete da se bude jedna u kapacitetu da se deluje na spolja ičim drugim osim tupom silom i ucenom. Dakle nisu Srbi na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, mi smo tu gde smo i uvek bili, ali je Nemačka i još jedan deo EU sebi iskopao rupu, a dovoljno su uobraženi da misle da rupu mogu da prebace ovde. Ali varnice sevaju, a već 2019-te spoljna politika SAD će da se okrene prema EU isto kao što je i prema Kini i Rusiji. A stabilnost na od koje je EU zavisna više neće postojati, samo nišan, brzina i moć.

leptirica

pre 6 godina

 Licno smatram da je to moralo da se desi na miran nacin. 
 (Navijac, 11. mart 2018 11:39) 
Nikako nije moglo da se mirno resi zbog ilegalnog izvoza oruzija separatistima. Da toga nije bilo imali bi scenario katalonije.
(drasko, 11. mart 2018 13:33)

Prvi "separatisti" su bili pobunjeni Srbi i to je tada bila prva nelegalna vojna formacija, a oružje su dobili od JNA. Kasnije je nakon što je JNA koja je bila dužna po ustavu SFRJ davati oružje teritorijalnoj obrani SR Hrvatske odbila to učiniti (Ponavljam, u isto vrijeme je nelegalno naoružana paravojne i jedine nelegalne vojne formacije pobunjenih Srba) došlo do nelegalnog uvoza oružja preko Mađarske . Inače kasnije su i međunarodni sud i Badinterova komisija utvrdili da su bivše republike SFRJ imale pravo na otcjepljenje po ustavu SFRJ. Po nikojem članku ustava SFRJ nikakva "Krajina" nije imala pravo na nikakvo ni formiranje, ni otcjepljenje.

C i n i k

pre 6 godina

Moze im se. Inace se slazem da smo mentalitetom vise za neki srednji vek nego za moderne odnose u politici u 21.veku.Nista ne kapiramo niti se trudimo. Izgleda da uopste ne razumemo gde se geografski nalazimo? Niti smo u Aziji niti smo na Kavkazu.U sred Evrope smo maltene, a ponasamo se kao da smo deo Rusije? Mislite da ce se to telerisati doveka?

natalija

pre 6 godina

Nije narod bio na pogrešnom mestu (kao što kaže ovaj nemački rusofil). Staljinisti Mira, Sloaba i & su uspeli da od SAD (saveznice u 2 svetska rata naprave neprijatelja), kako su to postigli? Tako što nisu priznavali da je pao Berlinski zid 1989, nisu priznavali da se raspao Varšavki pakt… dalje ponašali su se kao da su oni super (nuklearna i privredna sila sveta) tj. „velika“ država. hteli su znači u takvim okolnostima da drugim republikama u YU nametnu Slobu kao novog Tita, da YU ostane komunistička jednopartiska zemlja (Severna Koreja u Evropi), nisu priznavali ustav iz 1974…. RATNIM putem su hteli da menjaju taj ustav…. Saberi, oduzmi SUMANUTA SAMOUBILAČKA POLITIKA. Samo ekonoska šteta je 735 milijardi evra. Privrada nestala, ljudski resursi potrošeni, bela kuga, emigracija omladine i onih koji znaju bilo šta da rade., uništen moral, uništene struke….

B

pre 6 godina

Evo coveka koga citiram u komentarima vec godinama! On je jos 2000. rekao da Srbija nikad nece uci u EU, tako da ovo sto sad prica nije nikakva naknadna pamet.
Dobro je sto u Nemackoj postoje i ovakvi glasovi.

sin lovca na medvede

pre 6 godina

Pa zasto da kontrolisu naftu? zar nece nafta biti ad acta za 20 tak godina?
Sunce i vetar treba kontrolisati...tu je buducnost...tako nas uce Westerijanci...a tek pitna voda!!!!

sasa jokic

pre 6 godina

Ovo mu dodje kao ispovest. Djindjic je lepo govorio, klimu ne mozes da menjas, nego da joj se prilagodis. Medjutim svi sem njega su pokusavali velikim silama da ocitaju lekciju, pa smo zato kao narod kroz istoriju ispastali.

Bivsi politicari

pre 6 godina

Vama svima sto se cudite kako bivsi zvanicnici iznose svoje misljenje kada odu u penziju i postanu savetnici, ili pocnu da se bave privatnim biznisom, treba da bude jasno da oni dok su na funkcijama ne iznose nikada licne stavove, vec uvek samo zvanicne stavove, zato sto je njihov posao da zastupaju zvanicne stavove svojih vlada kakvi god oni bili i oni to rade vrlo profesionalno.

Samo se u Srbiji privatni stavovi iznose javno i vodi se politika bez cilja. Zato smo tu gde jesmo, izmedju ostalih stvari.

Papageno

pre 6 godina

Ne! Glavni problem Srba je to što u poslednjih 200 godina sebi nepogrešivo biraju za vođe skroz pogrešne ljude, koji su nesposobni da tačno procene vreme i u kojem žive!

drasko

pre 6 godina

 Licno smatram da je to moralo da se desi na miran nacin.
 (Navijac, 11. mart 2018 11:39)
Nikako nije moglo da se mirno resi zbog ilegalnog izvoza oruzija separatistima. Da toga nije bilo imali bi scenario katalonije.

Влада Земун

pre 6 godina

...
On kaže i da je Rusija uspešna u Siriji, jer deluje u okviru globalnog pravnog sistema...

Као што је показала на примеру Крима и Украјине

Gospodar Zarin

pre 6 godina

Priznajem da se neprestano iznenađujem ljudima koji govore o stvarima koje uopšte ne razumeju. Vili Vimer je poznato i veliko ime, čovek koji je upozorio srpski narod na sve što će se dogoditi, pisao čuveno otvoreno pismo Šrederu itd, i sl. Stvarno ne kapiram uz dostupan internet da niko nema ni trunke ambicije da proveri nešto pre nego što izvali neku budalaštinu i ostane živ. Nema ničeg novog u rečenom, zadnjih skoro 20 godina ovaj čovek govori jedno te isto i to neuporedivo više od ovog teksta. Oni kojima je on "otkriće", sutra će nam otkriti rupu u saksiji.

Patriota

pre 6 godina

Srbi su na pravom mestu u pravo vreme. Samo nasi politicari su izgubljeni u vremenu i prostoru. Ako su sve okolne zemlje usle u NATO i EU naravno da i mi treba da udjemo tamo. Uslov je bez priznanja Kosova i njegovog clanstva u UN. Ako to nije moguce onda status Svajcarske ili Norveske, ali ne sumnjivo moramo da budemo prozapadna drzava.

autohton

pre 6 godina

@Zemljoradnik

Još da objaniš koja je logika biti u savezu sa supersilom koja je 14000 km daleko umesto sa onom koja ti je u komšiluku? Jedan Trampov potez i SAD bi mogle naprasno da se povuku sa Balkana i ostave na cedilu sve svoje saveznike. Neutralnost je dokazano najpametniji izbor

Sizofrenija medju nama

pre 6 godina

To sto ovaj lik govori, ne opravdava srpsku stranu odgovornu za Vukovar, Sarajevo, Srebrenicu,Kosovo, za zlocine Milosevica prema svojim gradjanima...

lalo

pre 6 godina

Uvek je u istoriji postojala sila koja predvodi svet. Ranije su to bili, Rimsko Carstvo, pa Britanija , delimicno Franscuska i Turska, danas je to USA.To je tako i uvek ce biti tako, a na Srbiji je da prepozna kome da se prikloni a ne da slusa blebetanja o tome da se nalazi na pogresnom mestu u pogresno vreme. Ona mora da sebe aktivno preuredi brzo a ne da sedi i ceka pa da je na kraju i oteraju sa "pogresnog mesta" Ulazak u NATO je put koji ce spreciti teranje sa "pogresnog mesta"

T

pre 6 godina

Samo da pitam, ono na Gazimestanu kada se pričalo o oružanim bitkama, da je to pričao Klinton, Olbrajtova, neki Rus ili Slobodan Milošević? Isto tako, kada bacimo otpad u potok, pa onda bude poplava, da li nam to rade Rusi, Amerikanci ili to radimo sami?

ne naucene lekcije

pre 6 godina

Nastavlja se trend, iskopavanja nekih tamo sa zapada, koji ce reci bilo sta u nasu korist (makar i za pare), a do cijeg misljenja na zapadu nikom zivom nije stalo. Ne bi li se i dalje sludjivao vec dovoljno sludjeni narod, pricom o tome kako je nasa politika ispravna.
Vec vidjeno u vreme Milosevica sa Siferom, Handke, Besonom...
Uz debelu sumnju da je i ovaj nesrecni anonimus, ovo izgovorio, jer ipak je to Tanjug.

leptirica

pre 6 godina

 Licno smatram da je to moralo da se desi na miran nacin. 
 (Navijac, 11. mart 2018 11:39) 
Nikako nije moglo da se mirno resi zbog ilegalnog izvoza oruzija separatistima. Da toga nije bilo imali bi scenario katalonije.
(drasko, 11. mart 2018 13:33)

Prvi "separatisti" su bili pobunjeni Srbi i to je tada bila prva nelegalna vojna formacija, a oružje su dobili od JNA. Kasnije je nakon što je JNA koja je bila dužna po ustavu SFRJ davati oružje teritorijalnoj obrani SR Hrvatske odbila to učiniti (Ponavljam, u isto vrijeme je nelegalno naoružana paravojne i jedine nelegalne vojne formacije pobunjenih Srba) došlo do nelegalnog uvoza oružja preko Mađarske . Inače kasnije su i međunarodni sud i Badinterova komisija utvrdili da su bivše republike SFRJ imale pravo na otcjepljenje po ustavu SFRJ. Po nikojem članku ustava SFRJ nikakva "Krajina" nije imala pravo na nikakvo ni formiranje, ni otcjepljenje.

Ajd' zdravo pameti

pre 6 godina

Ne mogu da verujem da u Srbiji jos uvek postoje ljudi koji veruju da je Socijalisticka Federativna Republika Jugoslavija mogla da opstane i pored raspada svih komunistickih sistema u Evropi. Srbija je od pocetka upravo zbog toga bila na pogresnij strani, i koliko vidim jos uvek je.

Sto se Markel tice, ona je samo pragmaticna. Zasto bi ona trosila energiju na resavanje nasih problema. Evo vam 7-8 godina da odrastete ...

BeKo

pre 6 godina

Uf kakav spin,pa pola Evrope je od pada Berlinskog zida tj.propasti Sovjetskog Saveza upalo u "pogrešno vreme i mesto" pa nisam primetio da se većina tih naroda nije snašla kao Srbija.Problem Srbije je neznanje pravca kretanja jer upravo od tog trenutka (pada komunizma) ona još uvek raspravlja gde bi i šta bi a kod naroda koji je ostao u Srbiji komunizam (socijalizam) je i dalje najželjenija opcija a to prosto posle 1989 nije moguće.
Srbija je van vremena,a na mestu je na kom jeste.

Bucko razmišljam

pre 6 godina

"Srpski narod je na pogrešnom mestu u pogrešno vreme"

Srbski narod je uvek u "pogrešnom vremenu" iz prostog razloga "jerbo" se nalazi na "pogrešnom mestu" !
Sve dok se Srbija ne "IZMESTI" sa evropskog kontinenta negde u SIBIR "Srpski narod ce biti na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme" iz prostog razloga što ne postoji to vreme koje za Srpski narod "na tlu Evrope" nije pogrešno vreme !

Zemljoradnik

pre 6 godina

Beograd je bio prva vruća tačka velikog rivaliteta orkestriranog od strane SAD. Rat iz 1999. je imao mnogo veze sa idejom Amerike da unisti ruski uticaj na Balkanu", objašnjava Vimer.
- Problem Američkog odnosa prema Srbiji je dublji od ovoga što objašnjava Vili Vimer. Do Miloševićevog uspona krajem osamdesetih i 1990-te, SAD nisu imale negativan stav prema Srbiji. Glavni problem je bilo Miloševićevo tvrdoglavo i tragično neshvatanje da je Berlinski zid pao, da se Sovjetski Savez raspao, i da je komunizam kao državni koncept propao. Srbija i vladajući bračni par Milošević-Marković bili su jedina strana u bivšoj SFRJ koji su zastupali takav tvrdoglavi, ne pro Ruski, nego pro Sovjetski i pro komunistički koncept. To nas je stavilo na suprotnu stranu od SAD najpre u ideološkom smislu, a zatim, zbog suludih vojnih avantura u regionu koji je interesna sfera NATO, postali smo problem i u bezbednosnom smislu. U to vreme, ne može se reći da je Rusija imala uticaj u Srbiji koji bi bio pretnja za Amerikance. To doba u Rusiji bilo je doba Borisa Jeljcina. Setite se samo Avgustovskog puča u Rusiji 1991-ve, kada je grupa bivših Sovjetskih generala htela da svrgne Jeljcina i da restauriraju komunizam. Srbija je bila jedina zemlja u svetu iz koje je stigla podrška pučistima sa zvaničnog državnog nivoa. Ne, nije u to vreme bilo ljubavi ili nekog značajnog Ruskog (Jeljcinovog) uticaja u Srbiji. A Jeljcin je vodio Rusiju tokom cele dekade 90-tih. Za to vreme desilo se i Kosovo i NATO intervencija. Dakle stvar nije u Ruskom uticaju tada, nego u tragičnom neshvatanju istorijskih okolnosti od strane bračnog para Milošević-Marković. Danas je već druga situacija i Ruski uticaj postoji, daleko više nego 90-tih. Rusi su sad našli pogodno tlo da nametnu svoj uticaj tako što eksploatišu srpski sentiment prema izgubljenom Kosovu, i pomažu nam da Kosovo “sačuvamo”. Tragedija je što za većinu Srba ovo sačuvamo nije pod navodnicima, nego stvarno veruju da mi Kosovo još uvek imamo i da “braća” Rusi ne daju Kosovo zbog nas, a ne shvataju ni da je ovo braća pod navodnicima. To je novo tragično neshvatanje gde smo i šta se oko nas dešava. Takva pozicija nas još uvek drži na suprotnoj strani od SAD što je veoma opasno pogotovo što se nalazimo u delu sveta gde su svi oko nas pro-SAD ili deo NATO.

C i n i k

pre 6 godina

Moze im se. Inace se slazem da smo mentalitetom vise za neki srednji vek nego za moderne odnose u politici u 21.veku.Nista ne kapiramo niti se trudimo. Izgleda da uopste ne razumemo gde se geografski nalazimo? Niti smo u Aziji niti smo na Kavkazu.U sred Evrope smo maltene, a ponasamo se kao da smo deo Rusije? Mislite da ce se to telerisati doveka?

Влада Земун

pre 6 godina

...
On kaže i da je Rusija uspešna u Siriji, jer deluje u okviru globalnog pravnog sistema...

Као што је показала на примеру Крима и Украјине

Nemanja

pre 6 godina

Aman više sa tim mitom o "pogrešnom mestu u pogrešno vreme"!
Vreme i prostor su takvi kakvi su, a na nama je da od toga napravimo nešto (ili ništa). A ova izjava je samo na liniji naših bežanja od stvarnosti i odgovornosti. Kada bismo se više bavili rešavanjem problema, a manje kukanjem nad nepravdama geografskog položaja/prošlosti/svetske politike, videli bismo da možemo mnogo više i da u mnogo većoj meri utičemo na naš život nego što ovakvo kukavičko razmišljanje nameće.

aco rs

pre 6 godina

Dokle cemo slusati ove price da smo na pogresnom mjestu,da smo dobar narod ali eto tu smo gdje smo.Okrenimo se sebi,dosta nam je suplje price koje kakvih bivsih celnika i analiticara.

WTF

pre 6 godina

Kako to da svi ovi sto tacno znaju sta se dogodilo , dogadja i sta ce se desiti, su uvek neki bivsi funkcioneri. Dok su imali mnogo veci uticaj nisu se mnogo trudili da iznose cinjenice.

Inace ovo sto ovaj covek govori je 100% tacno.

Вук

pre 6 godina

Пола од вас прочита наслов и оде у поље "оставити коментар" без да прочита цео чланак, целу причу. Коментаришете без основе. Човек је у праву све што је рекао 100%.

bbb

pre 6 godina

Donekle je u pravu, ali treba podsetiti da su glavni zagovaraci cepanja SFRJ bili Nemci sa jos nekim drzavama Austrijom, Vatikanom... A da je npr SAD bila jedina od velikih sila koja nije bila bas za tu ideju, to vidimo ina primeru da je Hrvatska nekoliko meseci pre priznata od Nemacke, Vatikana,Rusije nego SAD. SAD se umesala tek kada je videla da Nemacka kolovdija EU zeli da ih potisne i vojno, jer su vec posle ujedinjena Nemci poceli sa idejom da se amerikanci povuku iz Nemacke kao i ruska vojska sto se povukal iz DR Nemacke i da treba napraviti u buducnosti EU vojsku . Onda su Ameri potpalili BIH preko Alije, ne dozvoljavaju mu da u martu 1992 potpiste sporazum koji se nije mnogo razlikovao od Dejtona.

kakodane

pre 6 godina

"Kosovo kao država postoji isključivo kao namjera SAD ocjenjuje njemački političar."

Zar Njemačka kao država ne postoji zbog istog razloga? Mislim da njemački političar nije shvatio novodobni Pax Romanum.

natalija

pre 6 godina

Nije narod bio na pogrešnom mestu (kao što kaže ovaj nemački rusofil). Staljinisti Mira, Sloaba i & su uspeli da od SAD (saveznice u 2 svetska rata naprave neprijatelja), kako su to postigli? Tako što nisu priznavali da je pao Berlinski zid 1989, nisu priznavali da se raspao Varšavki pakt… dalje ponašali su se kao da su oni super (nuklearna i privredna sila sveta) tj. „velika“ država. hteli su znači u takvim okolnostima da drugim republikama u YU nametnu Slobu kao novog Tita, da YU ostane komunistička jednopartiska zemlja (Severna Koreja u Evropi), nisu priznavali ustav iz 1974…. RATNIM putem su hteli da menjaju taj ustav…. Saberi, oduzmi SUMANUTA SAMOUBILAČKA POLITIKA. Samo ekonoska šteta je 735 milijardi evra. Privrada nestala, ljudski resursi potrošeni, bela kuga, emigracija omladine i onih koji znaju bilo šta da rade., uništen moral, uništene struke….

kraja

pre 6 godina

...rekao bih, kratko, efikasno, jasno...
...to se danas kaze "for dummies"...
...skoro neko nije definisao evropsku situaciju u poslednjih 20 godina u ovako malo reci...

Sale sa Bagdale

pre 6 godina

Svaka mu je na mestu, ali pitam se zašto ovako nije govorio dok je bio portparol CDU i potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Bager

pre 6 godina

Eto kako ti likovi, kada siđu sa pozicija gde se nešto odlučuje, progovore o stvarima kakve zapravo jesu a dok su na poziciji čine sve suprotno.

sasa jokic

pre 6 godina

Ovo mu dodje kao ispovest. Djindjic je lepo govorio, klimu ne mozes da menjas, nego da joj se prilagodis. Medjutim svi sem njega su pokusavali velikim silama da ocitaju lekciju, pa smo zato kao narod kroz istoriju ispastali.

monako

pre 6 godina

Ми смо на правом месту али имамо несрећу да од краља Александра па до дан данас имамо људе на челу Србије који прво мисле на себе па ако ишта остане на Србију.Сваком новом влашћу остаје све мање а апетити све већи.То је зато што нико никада ко је био на власти није одговарао .

Patriota

pre 6 godina

Srbi su na pravom mestu u pravo vreme. Samo nasi politicari su izgubljeni u vremenu i prostoru. Ako su sve okolne zemlje usle u NATO i EU naravno da i mi treba da udjemo tamo. Uslov je bez priznanja Kosova i njegovog clanstva u UN. Ako to nije moguce onda status Svajcarske ili Norveske, ali ne sumnjivo moramo da budemo prozapadna drzava.

drasko

pre 6 godina

 Licno smatram da je to moralo da se desi na miran nacin.
 (Navijac, 11. mart 2018 11:39)
Nikako nije moglo da se mirno resi zbog ilegalnog izvoza oruzija separatistima. Da toga nije bilo imali bi scenario katalonije.

nema ni U a nema ni E

pre 6 godina

Nešto počinje kao da golica? Prvo, EU je oponent SAD, drugo nema medjunarodnog prava da ih ograničava, priznanjem Kosova priznajete da je ok menjati granice država silom, a da ne pominjem to što se država ne postaje priznanjem nego kada se to učini prestajete da se bude jedna u kapacitetu da se deluje na spolja ičim drugim osim tupom silom i ucenom. Dakle nisu Srbi na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, mi smo tu gde smo i uvek bili, ali je Nemačka i još jedan deo EU sebi iskopao rupu, a dovoljno su uobraženi da misle da rupu mogu da prebace ovde. Ali varnice sevaju, a već 2019-te spoljna politika SAD će da se okrene prema EU isto kao što je i prema Kini i Rusiji. A stabilnost na od koje je EU zavisna više neće postojati, samo nišan, brzina i moć.

autohton

pre 6 godina

@Zemljoradnik

Još da objaniš koja je logika biti u savezu sa supersilom koja je 14000 km daleko umesto sa onom koja ti je u komšiluku? Jedan Trampov potez i SAD bi mogle naprasno da se povuku sa Balkana i ostave na cedilu sve svoje saveznike. Neutralnost je dokazano najpametniji izbor

+MAKSIM

pre 6 godina

Беспрекорна анализа једног неоптерећеног човека. Он је у праву у свакој тачки, али шта вреди кад планета има таквог силеџију, каква је Америка...

Navijac

pre 6 godina

@Ajd zdravo pameti...Nije stvar u tome da li se Juga morala raspasti nego u nacinu na koji se to desilo. Licno smatram da je to moralo da se desi na miran nacin.

sin lovca na medvede

pre 6 godina

Pa zasto da kontrolisu naftu? zar nece nafta biti ad acta za 20 tak godina?
Sunce i vetar treba kontrolisati...tu je buducnost...tako nas uce Westerijanci...a tek pitna voda!!!!

Papageno

pre 6 godina

Ne! Glavni problem Srba je to što u poslednjih 200 godina sebi nepogrešivo biraju za vođe skroz pogrešne ljude, koji su nesposobni da tačno procene vreme i u kojem žive!

B

pre 6 godina

Evo coveka koga citiram u komentarima vec godinama! On je jos 2000. rekao da Srbija nikad nece uci u EU, tako da ovo sto sad prica nije nikakva naknadna pamet.
Dobro je sto u Nemackoj postoje i ovakvi glasovi.

Gospodar Zarin

pre 6 godina

Priznajem da se neprestano iznenađujem ljudima koji govore o stvarima koje uopšte ne razumeju. Vili Vimer je poznato i veliko ime, čovek koji je upozorio srpski narod na sve što će se dogoditi, pisao čuveno otvoreno pismo Šrederu itd, i sl. Stvarno ne kapiram uz dostupan internet da niko nema ni trunke ambicije da proveri nešto pre nego što izvali neku budalaštinu i ostane živ. Nema ničeg novog u rečenom, zadnjih skoro 20 godina ovaj čovek govori jedno te isto i to neuporedivo više od ovog teksta. Oni kojima je on "otkriće", sutra će nam otkriti rupu u saksiji.

Bivsi politicari

pre 6 godina

Vama svima sto se cudite kako bivsi zvanicnici iznose svoje misljenje kada odu u penziju i postanu savetnici, ili pocnu da se bave privatnim biznisom, treba da bude jasno da oni dok su na funkcijama ne iznose nikada licne stavove, vec uvek samo zvanicne stavove, zato sto je njihov posao da zastupaju zvanicne stavove svojih vlada kakvi god oni bili i oni to rade vrlo profesionalno.

Samo se u Srbiji privatni stavovi iznose javno i vodi se politika bez cilja. Zato smo tu gde jesmo, izmedju ostalih stvari.