Svet

Ponedeljak, 27.03.2017.

11:19

Maleno vojvodstvo - oaza za evropske bankare

Dvadeset najvećih banaka u evrozoni knjižilo je više od četvrtine svojih profita za 2015. godinu u poreskim oazama, a najviše u Luksemburgu i Irskoj.

Izvor: Tanjug

Maleno vojvodstvo - oaza za evropske bankare
Foto: Thinkstock

To je pokazao izveštaj međunarodne humanitarne organizacije Oksfam. U poreskim rajevima je, kako pokazuje izveštaj, završilo 26 odsto ukupnog profita 20 najvećih banaka u Evropi, odnosno oko 25 milijardi evra (27 milijardi dolara), prenosi agencija Frans pres.

Britanska banka Barkliz, peta najveća u Evropi u 2015. godini, knjižila je profit od 557 miliona evra u Luksemburgu, a na ime poreza je platila samo milion evra, po osnovu važeće poreske stope od 0,2 odsto.

Izveštaj je, takođe, pokazao da su evropske banke prikazale profit od 628 miliona evra u poreskim rajevima, gde nemaju nijednog zaposlenog.

Francuska banka BNP Pariba je tako na Kajmanskim ostrvima knjižila 134 miliona evra profita oslobođenog poreza, bez i jednog jedinog zaposlenog, navodi Oksfam.

Neke banke su u poreskim oazama prijavile profit, dok su na drugim mestima prijavile gubitke. Tako je na primer Dojče banka u 2015. godini registrovala nulti ili jako nizak profit na nekoliko vodećih tržišta, dok je knjižila skoro dve milijarde evra profita u poreskim oazama.

Dvadeset najvećih evropskih banaka ostvarilo je veći profit u malom vojvodstvu Luksemburgu, nego u Ujedinjenom Kraljevstvu, Švedskoj i Nemačkoj zajedno.

Najnovije otkriće dolazi u trenutku kada su vodeće multinacionalne kompanije pod lupom regulatornih organa, nakon skandala Luks Liks (LuxLeaks) i Panamski papiri koji su otkrili metode koje velike kompanije koriste da bi izbegle plaćanje poreza.

"Novi propisi EU o transparentnosti pružaju nam uvid u poreske poslove najvećih evropskih banaka, a ono što smo saznali i nije tako dobro. Vlade moraju menjati propise kako bi sprečile banke i druga velika preduzeća da korsite poreske rajeve za izbegavanje plaćanje poreza", poručila je Menon Obri iz Oksfama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

9 h

Podeli: