Ponedeljak, 22.09.2014.

20:37

Merkel brine zbog kršenja primirja

Napredak u rešavanju krize u Donbasu, na istoku Ukrajine, moguć je ako sve strane budu poštovale dogovor postignut u Minsku, složili su se Porošenko i Merkel.

Izvor: Tanjug

Default images

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert je saopštio da je nemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila sporazum iz Minska i to što je ukrajinski parlament usvojio zakon o specijalnom statusu pojedinih regiona, prenela je agencija Itar-Tass.

Merkel je, kako je navedeno, izrazila zabrinutost zbog izveštaja o kršenju dogovora o prekidu vatre.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i Merkel su razgovarali o situaciji u Donbasu, koji obuhvata Donjecku i Lugansku oblast, posle proglašenja prekida vatre 5. septembra, ukazujući na važnost poštovanja dogovora o prekidu vatre, oslobađanju zarobljenika, kontroli ukrajinsko-ruske granice, stvaranju tampon zone.

Poslanici Vrhovne rade (skupštine) Ukrajine usvojili su prošle nedelje zakon o davanju specijalnog statusa rejonima u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku zemlje koji je podneo ukrajinski predsednik Porošenko, kao i zakon o amnestiji za događaje na istoku zemlje.

Prema zakonu o specijalnom statusu za Donjecki basen, predlaže se poseban sistem samouprave na tri godine i održavanje lokalnih izbora u tim regionima 7. decembra.

U Minsku su 20.septembra članice Kontakt grupe za Ukrajinu potpisale Memorandum o sprovođenju režima prekida vatre u istočnoj Ukrajini, kojim se između ukrajinskih i proruskih snaga predviđa uspostavljanje tampon zone od 30 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: