Region

Sreda, 07.03.2012.

08:29

Crna Gora ne treba da pomaže KAP

MMF je saopštio da crnogorska ekonomija neće rasti u 2012. godini, što je pad u odnosu na prošlu godinu kada je rast iznosio oko 2,5 BDP-a.

Izvor: Beta

Default images

Šef misije MMF-a za Crnu Goru Gervin Bel je na konferenciji zanovinare kazao da su razlozi zbog kojih crnogorska ekonomija u ovoj godini neće rasti, smanjena ekonomska aktivnost iz poslednjeg kvartala prošle goodine i kriza na međunarodnom tržistu i u evrozoni.

MMF je kao najveći izazov ekonomije označio rast javnog duga, koji je poslednjih godina udvostručen, "čemu su doprinele" državne garancija izdate na kredite fabrike aluminijuma i čelika. Vlada Crne Gore garantovala je 2010. godine za kredit Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) kod evropskih banaka u iznosu od 132 miliona evra i one su ove godine aktivirane vraćanjem duga kod Dojče bank vrednog 22 miliona evra.

Šef misije MMF-a je sugerisao vladi da ubuduće ne pomaže fabriku aluminijuma i čelika, a u slučaju da to ne može da se izbegne, predlaže povećanje poreza.

Misija MMF-a preporučila je Vladi Crne Gore da u cilju smanjenja deficita, nastavi sa smanjenjem zarada i ličnih primanja državnih službenika, koje trenutno iznose 12 procenata BDP-a, što je ocenjeno kao "prilično visoko".

MMF predlaže i redukciju broja zaposlenih u državnoj administraciji, kao i reformu penzionog sistema u pravcu smanjenja troškova.

Ministar finansija Milorad Katnić kazao je da je prioritet vladine ekonomske politike "stabilizacja" javnog duga. On je rekao da će država ove godine moći da servisira KAP-ov dug, ali i naveo da preuzimanje tog duga "podrazumeva preispitivanje budžeta".

On je kazao da vraćanje kredita KAP-a za sada ne zahteva rebalans budžeta, ali nije isključio tu mogućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

21 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

4 h

Podeli: