Kultura

Petak, 25.09.2009.

16:47

Nagrade 7. salona stripa

Gran pri ovogodišnjeg, sedmog po redu, Međunarodnog salona stripa, dobili su Marian Miresku i Kristian loan Pakurari iz Rumunije za projekat "Drakula", koji im je dodeljen u Studentskom kulturnom centru.

Izvor: B92

Default images

Za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika proglašen je rad Bojane Dimitrovski (Srbija) sa nazivom "Tamas".

Nagrada za najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika uručena je Ivanu Stojkoviću za delo "Koprcanje i mehanizam", dok je nagrada za najbolji scenario dobila Dragana Stojiljković za rad "Morti".

Priznanje za najbolji crtež dobio je Pakurari, dok je specijalnu nagradu žirija za inovaciju u strip umetnosti poneo rad "2-K" Rajka Ninkovića.

U kategoriji autora do 15 godina nagradu Mladi Lav dobila je Nevena Mitrović, a specijalna nagrada žirija za najbolju ideju pripala je Simoni Ukaj (Srbija) za rad "Već gotovo". Nagradu žirija za zreo i maštovit izraz primila je Nevena Mitrović za delo "Marko Kraljević", dok je specijalna nagrada za najmlađeg učesnika uručena Smiljani Erkić staroj sedam godina.

žiri je radio u sastavu strip autora Askania Popovića, Bojana M. Đukića, Dražena Kovačevića, strip scenariste Ilije Bakića i Igora Blaževića poznatijeg kao Prljavi inspektor Blaža.

U obrazloženju žiri iskazuje izrazito zadovoljstvo o kvalitetu svih pristiglih radova i izražavaju nadu da će umetnost stripa nastaviti da se razvija i da će postići velike rezultate u srpskoj i svetskoj kulturi.

Specijalni gost ovogodišnjeg Salona je dobitnik priznanja za doprinos srpskom stripu Rajko Milošević (Španija), a gost je Rafus Dejglou iz Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: