Nacrt zakona o Starom Sajmištu neprihvatljiv za komisiju

Komisija za utvrđivanje koncepcije programa Memorijalnog kompleksa Staro sajmište postigla je konsenzus da Nacrt Zakona koji je predložilo Ministarstvo za rad uz korekcije Sekretarijata za zakonodavstvo nije prihvatljiv.

Podeli

Kako objašnjava Veran Matić, član komisije i predsednik Upravnog odbora Fonda B92, svi članovi su za to da bude usvojen lex specialis Zakon o memorijalu zajedno sa statutom koji bi jasno definisao autonomije Muzeja Holokausta, Porajmosa i drugih unutar Memorijala.

“Imovinski poslovi i uslovi za eksproprijaciju treba da budu realizovani efikasno uz zakon koji je to omogućio za stvaranje Beograda na vodi”,kaže Matić i dodaje da je važno da se o nacrtu Zakona izjasni i međunarodni savet, kao i da se obavi adekvatna javna rasprava.

On objašnjava i da zakon mora precizno da obuhvati sve parcele na kojima se nalazio logor za vreme drugog svetskog rata, uključujući i lokaciju Topovske šupe koja bi takođe bila deo Memorijala. Neophodno je, kaže Matić, i da u imenu Memorijala bude i odrednica Staro

Sajmište jer taj toponim direktno asocira na ono što se događalo na tom prostoru i izaziva jasne emocije, pijetet, empatiju...

Sa druge strane, podsetimo, predlog pisaca zakona je da se zove UstanovaSpomen Žrtve.

Naredna sednica komisije planirana je za 21. avgust.

Info

Tanzanija i Etiopija ne odgovaraju na zahteve o optuženom za ubistvo Slavka Ćuruvije

Miroslav Kurak, koji je optužen kao neposredni izvršilac ubistva novinara Slavka Ćuruvije, više od decenije je u bekstvu, a prema pisanju medija godinama je živeo i radio u Tanzaniji. U Ministarstvu unutrašnjih poslova za Insajder kažu da su zahtev da se Kurak locira i uhapsi uputili generalnom sekretarijatu Interpola, kao i njihovim kancelarijama u Tanzaniji i Etiopiji. Odgovore nadležnih u ovim zemljama, međutim, kako tvrde u MUP-u, do danas nisu dobili. Insajder, s druge strane, od MUP-a nije dobio jasan odgovor na pitanje da li se za Kurakom i ciljano tragalo.

Pregled stampe sreda 18.07. 18:06 Komentara: 2

Urednik KRIK-a dobio spor protiv Ištvana Kaića

Ištvan Kaić, saradnik Insituta za javnu politiku, moraće da isplati uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću 70.000 dinara jer je na svom sajtu iznosio neistine o njemu nazivajući ga „lažnim novinarom“ i urednikom organizacije „lažno registrovane kao medij“, presudila je sudija Višeg suda u Beogradu Irena Trifunović Radulović.

Pregled stampe subota 14.07. 12:00 Komentara: 0

Ubistvo novinara Momira Stokuće u Prištini 19 godina bez istrage

UNMIK policija je dobila poziv da se nešto dešava u Ulici Đure Jakšića 15 u Prištini. Uveče, 21. septembra 1999. godine, izašli su na teren. U kući, na kojoj su sporedna ulazna vrata bila otvorena, na podu spavaće sobe zatekli su ubijenog Momira Stokuću, fotoreportera i saradnika "Politike". Od tada policija se nije bavila ovim ubistvom. Istrage nikada nije bilo.

Pregled stampe utorak 10.07. 17:42 Komentara: 0
strana 1 od 2 idi na stranu