Ponedeljak, 11.12.2023.

08:58

Otkriven tajni plan Viktora Orbana

Saveznici Orbana planiraju da obave tajne pregovore s članovima američke Republikanske stranke kako bi sprečili izdvajanje nove pomoći Ukrajini, piše Gardijan.

Izvor: Sputnjik

Otkriven tajni plan Viktora Orbana
Tanjug/AP Photo/Mario De Fina

"Saveznici mađarskog premijera Viktora Orbana sastaće se u Vašingtonu sa republikancima iza zatvorenih vrata kako bi okončali izdvajanje američke vojne podrške Ukrajini", navodi se u tekstu.

Neki republikanski članovi Kongresa pozvani su da učestvuju u pregovorima iza zatvorenih vrata, rekao je republikanski izvor britanskom listu.

"Orban je uveren da pomoć Ukrajini u Kongresu neće proći i pokušava da blokira pomoć iz EU", rekao je listu diplomatski izvor blizak mađarskoj ambasadi.

Zbog neizvesnosti po ovom pitanju, američki predsednik Džozef Bajden je izašao sa specijalnim obraćanjem. On je pozvao Kongres da hitno odobri zahtev za finansiranje Kijeva.

Prema rečima predsednika, republikanci "pucaju Ukrajini u koleno", povezujući izdvajanje novih sredstava sa realizacijom svojih beskompromisnih zahteva za granično-migracione reforme.

Bajden je jesenas tražio od Kongresa oko 106 milijardi dolara za pomoć Ukrajini i Izraelu, kao i za akcije u azijsko-pacifičkom regionu, ali nije dobio podršku u Kongresu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: