O statusu Gibraltara odlučuje korišćenje aerodroma?

Sporazum o statusu britanske teritorije Gibraltara zavisi od sporazuma o korišćenju aerodroma, rekao je španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albarez.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA/A.CARRASCO RAGEL
EPA/A.CARRASCO RAGEL

Status Gibraltara i uređenje granice sa Španijom su predmet spora od 2016. godine kada je Britanija glasala za izlazak iz EU. Britanija, Španija i EU trebalo bi da razgovaraju o tom pitanju sredinom nedelje.

Albarez je naglasio da je Španija Velikoj Britaniji predstavila predlog koji uključuje slobodu kretanja ljudi i robe, uklanjanje fizičke granice između Gibraltara i Španije i korišćenje aerodroma.

"Velika Britanija treba da donese odluku da li želi ovaj predlog ili jednostavnu primenu evropskog zakona. Mislim da je napredak to što letovi dolaze sa španskih aerodroma i drugih evropskih zemalja jer su turizam i odnosi tima poboljšani. Aerodrom mora da bude u sporazum“, rekao je Albarez.

Gibraltar je enklava na krajnjem jugu Španije i pod britanskom je vlašću od 18. veka, ali je isključen iz sporazuma o Bregzitu koji je postignut između Brisela i Londona.

Španija, Britanija i EU postigle su dogovor 31. decembra 2020, nekoliko sati pre Bregzita, da Gibraltar ostane deo sporazuma evropskog bloka i da će Španija regulisati luku i aerodrom, dok se ne dobije trajno rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu