Nedelja, 10.12.2023.

22:07

O statusu Gibraltara odlučuje korišćenje aerodroma?

Sporazum o statusu britanske teritorije Gibraltara zavisi od sporazuma o korišćenju aerodroma, rekao je španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albarez.

Izvor: klix.ba

O statusu Gibraltara odlučuje korišćenje aerodroma?
EPA/A.CARRASCO RAGEL

Status Gibraltara i uređenje granice sa Španijom su predmet spora od 2016. godine kada je Britanija glasala za izlazak iz EU. Britanija, Španija i EU trebalo bi da razgovaraju o tom pitanju sredinom nedelje.

Albarez je naglasio da je Španija Velikoj Britaniji predstavila predlog koji uključuje slobodu kretanja ljudi i robe, uklanjanje fizičke granice između Gibraltara i Španije i korišćenje aerodroma.

"Velika Britanija treba da donese odluku da li želi ovaj predlog ili jednostavnu primenu evropskog zakona. Mislim da je napredak to što letovi dolaze sa španskih aerodroma i drugih evropskih zemalja jer su turizam i odnosi tima poboljšani. Aerodrom mora da bude u sporazum“, rekao je Albarez.

Gibraltar je enklava na krajnjem jugu Španije i pod britanskom je vlašću od 18. veka, ali je isključen iz sporazuma o Bregzitu koji je postignut između Brisela i Londona.

Španija, Britanija i EU postigle su dogovor 31. decembra 2020, nekoliko sati pre Bregzita, da Gibraltar ostane deo sporazuma evropskog bloka i da će Španija regulisati luku i aerodrom, dok se ne dobije trajno rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: