Eskaliralo je: "Pretvorićemo vas u Gazu"

Nasilje je eskaliralo na libansko-izraelskoj granici jer je Hezbolah poslao dronove koji su nosili eksploziv i lansirao snažne projektile na izraelske položaje.

Izvor: index.hr
Podeli
Tanjug/AP Photo/Hussein Malla
Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Kao odgovor na to Izrael je pokrenuo vazdušne napade na nekoliko gradova i sela u južnom Libanu.

Izrael i proiranski Hezbolah razmenjuju vatru od početka rata u Pojasu Gaze pre dva meseca.

Izraelski napadi na južni Liban uključivali su vazdušne napade na grad Aitarun, gde su mnoge kuće uništene i oštećene, javila je libanska Nacionalna novinska agencija NNA, ne precizirajući da li je bilo žrtava.

Visoki političar Hezbolaha Hasan Fadlalah rekao je u saopštenju za javnost da je ovo "nova eskalacija" na koju Hezbolah odgovara novom vrstom napada u smislu oružja i ciljeva.

Izraelska vojska saopštila je da su "sumnjivi vazdušni ciljevi" prešli iz Libana i da su dva presretnuta.

Dvojica izraelskih vojnika zadobila su umerene povrede, a nekoliko drugih lakše, saopštila je izraelska vojska. Izraelski ratni avioni izveli su "veliki broj napada na ciljeve Hezbolaha na libanskoj teritoriji".

Sirene za uzbunu oglasile su se u nekoliko izraelskih naselja u blizini granice. Stanovnici Bejruta videli su dva ratna aviona kako lete iznad grada.

Visoki zvaničnik Hezbolaha, šeik Ali Damuš, rekao je u nedelju da će Hezbolah nastaviti sa svojim naporima da "iscrpi neprijatelja i da neće prestati dok se agresija na Gazu i Liban ne završi".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je da će Bejrut biti pretvoren u Gazu ako Hezbolah započne otvoreni rat.

Hezbolah je saopštio da je lansirao dronove koji nose eksploziv na izraelsko komandno mesto u blizini Jaare. Ispalio je i projektile Burkan (Vukan) koje nose stotine kilograma eksploziva.

Izveštava se o izraelskim vazdušnim napadima na periferiji libanskog sela Jarun, nedaleko od lokacije druge izraelske pozicije koju je u nedelju napao Hezbolah.U vazdušnim udarima polomljeni su prozori na kućama, prodavnicama i školama u obližnjem selu Rmeiš, rekao je sveštenik Toni Elijas.

Više od 120 ljudi poginulo je u nasilju na granici u Libanu, uključujući 85 boraca Hezbolaha i 16 civila. U Izraelu je ubijeno sedam vojnika i četiri civila. Community Verified icon

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu