Nedelja, 10.12.2023.

11:06

Kina optužena: Napali su FOTO/VIDEO

Zvaničnik filipinske obalske straže optužio je Kinu da je ispalila vodene topove i udarila u filipinske brodove za snabdevanje u Južnom kineskom moru.

Izvor: index.hr

Kina optužena: Napali su FOTO/VIDEO
Foto: Tanjug/Philippine Coast Guard via AP

Jedan od brodova je pretrpio "ozbiljno oštećenje motora".

Portparol obalske straže Džej Tariela objavio je na platformi "X" da je kineska obalska straža u nedelju ujutru u Južnom kineskom moru "vodenim topovima gađala" dva filipinska broda za snabdevanje Unaizah Mae 1 i M/L Kalajan.

"M/L Kalajan pretrpeo je ozbiljno oštećenje motora. Suprotno dezinformacijama kineske obalske straže, UM1 je udario CCG brod", rekao je Tariela na platformi "X".

Drugi incident od oktobra

To je drugi incident između filipinskih i kineskih brodova od oktobra u blizini "Second Thomas Shoala", nenaseljenog plićaka unutar filipinske ekskluzivne privredne zone.

Manila i Peking imaju dugu istoriju pomorskih sporova u Južnom kineskom moru kroz koje svake godine prođe milijarde dolara robe.

Peking polaže pravo na gotovo celo Južno kinesko more, uključujući vode i ostrva u blizini obala svojih suseda, i ignoriše odluku međunarodnog suda iz 2016. da zahtev nema pravne osnove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: