Petak, 08.12.2023.

08:49

Šta se dešava? U roku od par sati ubijena dvojica Putinovih ljudi

Dva saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina ubijena su u razmaku od nekoliko sati u sredu.

Izvor: Blic

Šta se dešava? U roku od par sati ubijena dvojica Putinovih ljudi
Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kijevski zvaničnici preuzeli su zasluge za ubistvo bivšeg ukrajinskog političara Ilije Kive, 46-godišnjeg proruskog političara, čije je telo pronađeno u predgrađu u blizini Moskve.

Prema izveštaju agencije Frans pres, zvaničnik ukrajinskog sektora odbrane rekao je da je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) organizovala atentat, dok je ruski istražni komitet je rekao da je "nepoznata osoba pucala" na bivšeg poslanika i da je pokrenuta istraga njegove smrti.

Kiva je izbačen iz ukrajinskog parlamenta nekoliko nedelja nakon što je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. i preselio se u Rusiju, izvestio je Njujork tajms.

Ukrajinski sud osudio je Kivu u novembru, u odsustvu, na 14 godina zatvora pod optužbom za izdaju i pokušaj nasilnog svrgavanja vlade.

U razgovoru sa novinarima u sredu, portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov nagovestio je umešanost Kijeva u smrt Kive. "Možemo da potvrdimo da je Kiva gotov. Takva sudbina će zadesiti i druge izdajnike Ukrajine, kao i poslušnike Putinovog režima", rekao je Jusov.

Jusov je takođe nazvao Kivu "jednim od najvećih ološa, izdajnika i kolaboratora", navodi agencija Frans pres.

Ruski mediji su takođe izvestili da je Oleg Popov, bivši poslanik Luganske Narodne Republike (LNR) ukrajinskog regiona koji su okupirali Rusi, poginuo u eksploziji automobila u sredu. LNR je uspostavljena nakon što je Putin ilegalno anektirao četiri ukrajinska regiona u jesen 2022.

Agencije za sprovođenje zakona rekle su ruskom državnom mediju Tass da je Popov ubijen u blizini stadiona Avangard u gradu Lugansku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: