Petak, 08.12.2023.

08:36

Očajnički potez Rusije?

Novi materijali BBC-ja pokazuju da Kremlj, nakon što nedeljama izaziva migrantsku krizu na granici s Finskom, preduzima nove korake kako bi destabilizovao NATO.

Izvor: Večernji list

Očajnički potez Rusije?
Tanjug/Emmi Korhonen/Lehtikuva via AP

Prema najnovijim podacima britanskog medija, postoje dokazi kako su strani državljani u nekoliko navrata dolazili u vojne kampove na granici s Ukrajinom, i to nekoliko dana nakon što su uhvaćeni u ilegalnom prelasku granice.

Ova praksa u Rusiji zapravo nije nova, ali situacija se promenila kada su migranti stigli na rusko-finsku granicu. Finska je u međuvremenu privremeno zatvorila sve svoje granične prelaze s Rusijom, smatrajući kako Kremlj navodi migrante i tražioce azila prema granicama NATO-a kako bi destabilizovalo Alijansu.

Naime, najmanje 236 osoba uhapšeno je u protekle tri sedmice u pograničnom region Karelia jer su se nalazili u Rusiji bez važećih dozvola, zbog čega je trebalo da budu deportovani.

Slična situacije je i u regionima Lenjingrada i Murmanska. Jedan od njih je i Somalac uhvaćen sredinom novembra, a kom su ruske vlasti izdale kaznu od 20 evra, odnosno 2.000 rublji.

On je zajedno s još desetak osoba bio u centru iz kog je trebalo da budu deportovani, alii m je navodno pre toga prišao jedan vojni zvaničnik i ponudio im ''posao za državu''. Tada im je, ispričao je Somalijac čiji su podaci poznati redakciji BBC-aj, ponuđena dobra plaza, zdravstveno osiguranje i dozvola za ostanak u Rusiji po ispunjenju jednogodišnjeg ugovora s ruskom vojskom.

Ono što je dodatno zabrinjavajuće je što su dokumenti bili na ruskom jeziku, tako da ih niko od uhapšenih stranaca nije razumeo.

“Ugovore nam nisu ni dali, niti pokazali. Pitali smo ih šta bismo radili, ali oni su nam samo rekli kako je posao jednostavan i dobar”, ispričao je.

Ovaj Somalijac je zbog straha od deportacije i potpisao te dokumente, zajedno s još pet drugih sunarodnika, petoro Arapa i jednim Kubancem. Kako je ispričao, ruske su ih vlasti potom i poslale na jug.

“U ugovorima su nam rekli da ćemo dobiti dobru plazu i podršku, ali nam nisu rekli za ukrajinski rat. Sve što su nam ispričali je bila laž”, rekao je on.

Somalijac je po dolasku na granicu zajedno s ostatkom grupe zatražio poništenje ugovora, koji su usprkos pretnjama ruskih vlasti na kraju ipak bili i poništeni, a njihov proces deportacije se nastavio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: