Četvrtak, 07.12.2023.

21:11

Finska brani granicu od Rusa: Spremni da zatraže još pripadnika Fronteksa

Finska pogranična služba je spremna da zatraži još pomoći od Evropske agencije za zaštitu granica Fronteks, ukoliko bude potrebno.

Izvor: Tanjug

Finska brani granicu od Rusa: Spremni da zatraže još pripadnika Fronteksa
EPA-EFE/IGOR KOVALENKO

Prošlog meseca, Finska je zatražila pomoć od 50 graničara Fronteksa kako bi im pomogli u nadzoru granične zone i drugim poslovima, preneo je finski portal Ile.

Prošle nedelje, Finska je zatvorila sve granične prelaze sa Rusijom zbog situacije, najkasnije do 13. decembra. Helsinski je saopštio da je time želeo da zaštiti zemlju od, kako je vlada navela, ruskog hibridnog napada kojim su neupisani migranti iz trećih zemalja ulazili na finsku granicu.

Tim Fronteksa stigao je prošle nedelje i planira da ostane u Finskoj do kraja januara. Dodatni službenici koji će doći su razni pravni stručnjaci i prevodioci, kako bi pomogli u registraciji potencijalnih tražilaca azila.

Šef finske pogranične službe, major Vile Joskit rekao je danas da je ta služba zadovoljna kako brzo je Fronteks poslao pomoć, ocenjujući da su brojni pripadnici došli u Finsku prvi put.

Ukoliko se prolongira situacija ili dođe do drugačijeg razvoja događaja, Finska je spremna da zatraži za dodatnu pomoć od Fronteksa, rekao je Joskit. Finska sa Rusijom deli granicu u dužini od 1.300 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: