Četvrtak, 07.12.2023.

17:51

Gutereš aktivirao član 99: Izrael mora da stane

Antonio Gutereš je upozorio na produbljivanje katastrofe u Gazi i pozvao Savet bezbednosti da reaguje.

Izvor: aljazeera/M.S.

Gutereš aktivirao član 99: Izrael mora da stane
Foto: Profimedia

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao se na član 99 Povelje Ujedinjenih nacija i pozvao Savet bezbednosti UN da reaguje na rat u Gazi.

Redak potez desio se juče, nakon čega 15-člani Savet bezbednosti treba da usvoji rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre između Izraela, Hamasa i njihovih saveznika.

Član 99 dozvoljava generalnom sekretaru da "skrene pažnju Savetu bezbednosti na bilo koje pitanje koje po njegovom mišljenju može ugroziti održavanje međunarodnog mira i bezbednosti".

U svom pismu predsedniku Saveta Gutereš se pozvao na ovu odgovornost, rekavši da veruje da situacija u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama "može pogoršati postojeće pretnje održanju međunarodnog mira i bezbednosti".

Gutereš, koji od 18. oktobra poziva na "trenutni humanitarni prekid vatre", takođe je opisao "užasnu ljudsku patnju, fizičko uništenje i kolektivnu traumu širom Izraela i okupiranih palestinskih teritorija".

Član 99 je posebno ovlašćenje i jedino nezavisno političko oruđe dato generalnom sekretaru u Povelji UN koje mu omogućava da sazove sednicu Saveta bezbednosti na sopstvenu inicijativu radi izdavanja upozorenja o novim pretnjama međunarodnom miru i bezbednosti i pitanja koja još nisu na dnevnom redu veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: