Situacija je očajna; Šokantno priznanje: Ako nas napadnu – branićemo se kamenjem

Očaj u evropskim prestonicama kada je u pitanju vojna industrijska proizvodnja samo raste...

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/YOAN VALAT
EPA-EFE/YOAN VALAT

Naime, vojna industrija je svesno smanjena na osnovni nivo nakon percepcije nestanka pretnje s kolapsom Sovjetskog saveza, a gotovo do neizdrživosti prenapregnuta nakon ruske invazije na Ukrajinu, već je duže tema brojnih stručnih, ali i političkih analiza.

Evropske zalihe oružja su velikim delom na rekordno niskom nivou, a brzo pokretanje vojne industrije koja bi u kratkom roku počela da proizvodi dovoljne količine oružja i opreme nije moguće nakon toliko decenija zanemarivanja, a ono što bi se čak i u brzom podizanju industrije na noge u početku proizvodilo ne bi bilo dovoljno ni za Ukrajinu, a kamoli za popunjavanje vlastitih zaliha.

Potvrda toga koliko je situacija po tom pitanju sumorna stiže iz Belgije. Naime, belgijskoj vojsci toliko nedostaje oružja i novčanih sredstava da bi vojnici "morali bacati kamenje" nedugo nakon početka bilo kakvog sukoba, rekao je bivši visoki pripadnik belgijske vojske, general Mark Tis, prenosi Politiko.

Belgijska vojska iz kamenog doba

Tis, koji je nedavno otišao u penziju sa činom general-pukovnika, izjavio je u utorak na javnom servisu VRT da bi obezbeđivanje zaliha oružja za odbranu od napada koje bi trajalo do dva meseca zahtevalo ulaganje od 5 do 7 milijardi evra, što je daleko više nego što tamošnja vlada trenutno izdvaja.

"Ako ovde izbije rat, moraćemo da bacamo kamenje nakon samo nekoliko sati zbog nestašice oružja", rekao je Tis.

Politiko procenjuje da nestašica oružja Belgiju ostavlja sa vojskom iz kamenog doba.

Otkako je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, zapadne vlade isporučuju naoružanje u Kijev kako bi im pomogle u odbrani od napada Moskve i ojačale svoju odbranu.

Međutim, proizvođači oružja u evropskom bloku muku muče s povećanjem kapaciteta za obnavljanje proizvodnje i održavanje zaliha koje se prazne kako se oružje šalje prema istoku, posebno kada je u pitanju municija kalibra 155 milimetara. To znači da će Evropska unija gotovo sigurno podbaciti kada je u pitanju ispunjavanje cilja koji je sama sebe nametnula u vezi s isporukama Ukrajini.

Iako je napad na Belgiju malo verovatan, nestašica naoružanja stavlja u fokus održivost nastavka isporuka oružja Ukrajini ako se zalihe zemlje maksimalno istope.

U novembru, nedugo nakon Tisovog penzionisanja, belgijska vlada potpisala je ugovor na dve decenije s lokalnim proizvođačem naoružanja FN Herstalom, uključujući i municiju, no za isporuke dogovorenih količina će biti potrebno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu