"Našli smo ga; Cilj je: ubiti ga" FOTO/VIDEO

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile da se vođa Hamasa u Gazi Jahja Sinvar, čiju su kuću, kako kažu, opkolili, skriva pod zemljom.

Izvor: klix.ba
Podeli
Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair
Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

IDF dodaje da Sinvar ne može pobeći, kao i da je samo pitanje vremena kada će ga uhvatiti.

Upitan znači li Netanjahuova izjava da se izraelske trupe približavaju domu Sinvara, portparol IDF-a Danijel Hagari rekao je da je kuća Sinvara u području Kan Junisa.

"Sinvar nije iznad zemlje; on je pod zemljom", rekao je Hagari. Dodao je da je cilj Izraela "ubiti vođu Hamasa".

"Ne želim da elaboriram gde i kako i šta mi znamo u smislu obaveštajnih podataka. Ovo nije mesto da se o takvim stvarima govori u medijima. Naš posao je da pronađemo Sinvara i ubjemo ga", dodao je Hagari.

Sinvar je rođen 1962. u izbegličkom kampu Kan Junis na južnom kraju Pojasa Gaze, a pridružio se Hamasu kada je osnovan 1987. i bio je miljenik šeika Ahmeda Jasina.

Godine 1989. osuđen je zbog otmice i ubistva dvojice izraelskih vojnika i četvorice Palestinaca za koje je smatrao da rade sa Izraelom.

Dobio je četiri doživotne robije, ali je pušten 2011. godine kao deo dogovora o povratku zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Nakon puštanja na slobodu, Sinvar je ponovo integrisan u vođstvo Hamasa, a do 2017. imenovan je za novog političkog vođu Pojasa Gaze, zamenivši Ismaila Hanijeha, koji sada vodi političku kancelariju Hamasa iz Katara.

Sinvar je ponovo imenovan na tu dužnost 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu