To je već sedmi zemljotres; "Glavni udar tek sledi"

Prema rečima seizmološkinje Slavice Radovanović, očekuje se da će se u budućnosti u Petrovcu na Mlavi pojaviti još jači udar.

Izvor: Telegraf
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Radovanovićeva pojašnjava da rased koji ide od Velikog Gradišta do Svilajnca ima kapacitet da generiše zemljotrese magnitude 5 stepeni po Rihterovoj skali.

“Nekoliko zemljotresa je bilo, ali imajući u vidu da su na severnom delu raseda koji ide od Velikog Gradišta preko Petrovca na Mlavi do Svilajnca tu bili zemljotresi, a da taj rased ima kapacitet da generiše zemljotrese magnitude 5 stepeni. Preko 30 godina tu nije bilo takvih zemljotresa, još od 1991. godine. Prošle godine sam rekla da je moguće da se tu jave zemljotresi. Kada Seizmološki zavod izanalizira podatke, onda ćemo znati da li je to regularna seizmička aktivnost ili je aktiviran neki od poprečnih raseda, pa će tek na glavnom biti zemljotres”, pojašnjava ona.

Slavica Radovanović dodaje da je to već 7. zemljotres po redu, a da će glavni udar biti u budućnosti.

“To je već 7. zemljotres na tom području, to je sve isti rased. Tu se seizmička aktivnost lagano podiže, a glavni udar će biti u nekoj budućnosti, ne znamo kad”, kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 91 idi na stranu