Odlučeno je: Ruski predsednik ima veća ovlašćenja; Moći će da...

Moskva -- Ruska Duma usvojila je zakon kojim se proširuju ovlašćenja ruskog predsednika

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Time se ruskom predsedniku omogućava da preduzima mere u slučaju neprijateljskih aktivnosti stranih država.

Usvojenim dokumentom se menja zakon o merama protiv neprijateljskih akcija Sjedinjenih Američkih Država i drugih stranih država, prenosi agencija RIA novosti.

Sada se takve mere mogu primeniti i na zemlje koje vrše neprijateljske akcije protiv Rusije, kao i na organizacije, zvaničnike i građane ovih zemalja koji su uključeni u takve akcije.

Novi zakon proširuje ovlašćenja predsednika Ruske Federacije da preduzima adekvatne mere, uz istovremeno pojašnjenje da će se one sada koristiti i za obezbeđivanje ekonomskog suvereniteta i ekonomske bezbednosti zemlje, kao i za obezbeđenje finansijske stabilnosti.

Predsedniku je, između ostalog, ovim zakonom dodeljeno pravo da uvede privremeno upravljanje pokretnom i nepokretnom imovinom koja se nalazi na teritoriji Ruske Federacije, kao i hartijama od vrednosti, udelom u ovlašćenom (akcionarskom) kapitalu ruskih pravnih lica i imovinom lica iz neprijateljskih stranih država.

Šef države će takođe moći da pokrene poseban postupak za oduzimanje sredstava, hartija od vrednosti i druge imovine koja, u okviru odgovarajućih mera, podležu kreditiranju posebnih računa, uključujući i zaplene i preduzimanje drugih mera.

Ove izmene stupaju na snagu odmah po zvaničnom objavljivanju zakona i primenjivaće se retroaktivno od 24. februara 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu