Ovaj čovek će početi rat? FOTO

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro u utorak objavio novu mapu regiona na kojoj su prikazane dve trećine susedne Gvajane koju je “povratio” na referendumu.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2023.

12:25

Ovaj čovek će početi rat? FOTO
Foto: Profimedia

Reč je o pokrajini Esekibo, inače bogatoj naftom, pa je tako Maduro odmah naredio državnim energetskim kompanijama da počnu istraživanje u toj oblasti.

Odmah su porasli i strahovi da bi Maduro mogao da započne rat, piše Dejli mejl.

Venecuela smatra da polaže pravo na region Esekibo, koji čini čak dve trećine Gvajane, otkako im je region “uzet” 1899. Maduro je u nedelju organizovao referendum na kom su se građani izjašnjavali o pet pitanja, a na svako su dali potvrdan odgovor, odnosno izglasano je da se Esekibo pripoji Venecueli.

Zatim je Maduro imenovao generala Aleksisa Rodrigeza Kabelja za šefa regiona i u utorak ga je poslao u grad Tumeremo, udaljeni rudarski grad u džungli, 120 milja od granice. Gvajana je osudila nedeljni referendum, a njihov predsednik Irfan Ali nazvao je ovaj potez Madura "nepromišljenim" i rekao da njegova zemlja planira da upozori i regionalne i svetske lidere na Madurov pokušaj da poremeti mir u tom delu sveta.

“Žalosno je što bi predsednik Maduro izabrao put da prkosi nalogu međunarodnog suda. Ovo dovoljno govori o načinu na koji predsednik Maduro preferira da deluje i takođe ukazuje na činjenicu da nije zabrinut za mir i bezbednost ovog regiona“, rekao je on za Majami herald.

“Naredba suda UN je vrlo jasna i stavila je do znanja da Venecuela ne može delovati ili preduzeti bilo kakvu akciju koja bi poremetila status kvo, a status kvo je da Gvajana upravlja i kontroliše Esekibo“, rekao je Ali.

U međuvremenu, predsednik Gvajane je zatražio podršku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Sjedinjenih Država, Karipske zajednice, Organizacije američkih država i drugih zemalja kako bi se osiguralo da teritorija Gvajane “ne bude povređena“.

Podsetimo, Gvajana je ranije uložila žalbu Međunarodnom sudu pravde, najvišem sudu Ujedinjenih nacija, koji je u petak naredio Venecueli da ne preduzima nikakve radnje da promeni status kvo dok veće ne donese odluku o suprotstavljenim zahtevima dve zemlje. Odlučivanje može potrajati godinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: