Sreda, 06.12.2023.

11:19

Već curi; Biće jače nego Černobilj, padaće avioni; Ljudima već rečeno "Ako vam otpadnu zubi i oslepite..."

"Selafild", najopasnije nuklearno mesto u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u Evropi, zabeležilo je sve veće curenje iz ogromnog silosa radioaktivnog otpada.

Izvor: Jutarnji list

Već curi; Biće jače nego Černobilj, padaće avioni; Ljudima već rečeno
Foto: Shutterstok/Bumble Dee

Kako navodi "Gardijan", to bi moglo predstavljati opasnost za javnost.

Kako navodi taj list, građanima je već rečeno da ako osete da im se koža ljušti, krvarenje iz nosa, ispadanje zuba, kose i slepilo, da odmah pozovu hitne medicionske službe.

Pukotine su se pojavile u betonskoj i asfaltnoj površini iznad ogromnog jezera u kojem se decenijama pohranjuje nuklearni mulj (taj "toksični" rezervoar poznat je i kao B 30).

Zabrinutost zbog sigurnosti raspadajuće zgrade, poznate i kao "Magnoks silos", izazvala je diplomatske napetosti sa SAD, Norveškom i Irskom, koje strahuju da "Selafild" nije uspeo da reši probleme.

Takođe, procenjuje se da će se to curenje nastaviti do 2050. godine. “Ako se taj proces ubrza, to bi moglo imati značajne posledice, a jedna od njih je i zagađenje podzemnih voda", navodi "Gardijan". "Selafild" zapošljava 11.000 ljudi, a zadatak mu je skladištenje i obrađivanje nuklenog otpada iz programa naoružanja i proizvodnje nuklearne energije. Najveće je takvo postrojenje u Evropi.

I dokument iz 2022, koji je "Gardijan" dobio na uvid, upozorava na "kumulativan rizik" od propusta u rasponu od nuklearne sigurnosti do azbesta, te standarda protiv požara.

"Rizici curenja hemikalija u ‘Selafildu’ gurnuti su duboko pod tepih", izjavio je naučnik u stručnom panelu koji savetuje britansku vladu o uticaju radijacije na zdravlje.

Takođe, kako prenosi Jutarnji list, u izveštaju EU iz 2001. piše da bi nesreća u "Selafildu" mogla biti gora i od Černobilja, jer "Selafild" sadrži znatno više radioaktivnog materijala od nuklearke u Ukrajini.

Dalje se navodi da bi ispuštanje radioaktivnog otpada u atmosferu dovelo do eksplozija i prouzrokovalo padove aviona.
"Nesreća na lokaciji mogla bi dovesti do nošenja oblaka radioaktivnih čestica preko Severnog mora, što bi potencijalno moglo biti razorno za norvešku proizvodnju hrane i divlje životinje", zabrinuto je rekao jedan viši norveški diplomata "Gardijanu".

Irska vlada, koja je takođe zabrinuta zbog negativnih uticaja na okolinu, pokušala je da preduzme mere protiv "Selafilda" na sudu UN-a 2006.

Veliku pretnju predstavlja i B 30, bazen koji sadrži nuklearni mulj i koji se opisuje kao jedna od najopasnijih industrijskih zgrada u Evropi.

Radnici u "Selafildu" opisuju ga kao "Prljavih 30", a sadrži radioaktivan mulj iz korodiranih šipki za nuklearno gorivo koje su se koristile u starim elektranama. Pukotine u njemu pogoršale su se tokom poslednjih meseci, tvrdi jedan izvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: