Sreda, 06.12.2023.

08:22

Putin je ispalio probni hitac; Zna se ko je sledeća meta?

Jedna izjava predsednika Rusije navela je medije da zaključe da je to bio probni metak i da se zna koja je sledeća meta Vladimira Putina.

Izvor: B92

Putin je ispalio probni hitac; Zna se ko je sledeća meta?
Foto: Profimedia

Reč je o izjavi koju je Putin dao tokom zasedanja Saveta za razvoj građanskog društva i ljudska prava koji je organizovao Kremlj. Izjava je bila usmerena na politiku Letonije u vezi sa manjinom koja govori ruski jezik.

Njuzvik navodi da je Letonija jedna od tri članice NATO-a i Evropske unije koje dele granicu sa kopnenom Rusijom.

Takođe se podseća i da se Letonija ranije suočila sa negativnim reakcijama zbog donošenja zakona za koje stručnjaci UN-a kažu da su diskriminatorni prema manjinskim etničkim grupama u zemlji, pre svega prema Rusima, uključujući napore da letonski postane jedini jezik koji se koristi u školama do 2025.

U maju je Rojters izvestio da desetine ruskih državljana žive u Letoniji i naređeno im je da polažu osnovni test iz letonskog jezika kako bi dokazali svoju “lojalnost“ vladi Rige u svetlu rata u Ukrajini.

“Ne mislim da će sreća doći onima koji sprovode takvu politiku“, rekao je Putin na sednici predsedničkog saveta u ponedeljak.

Portal RBC Ukrajina je naveo da je Putin mislio na politiku u Letoniji i drugim baltičkim zemljama za koju Kremlj tvrdi da je zasnovana na rusofobiji ili antiruskom raspoloženju. Prema bazi podataka Rige, od 2023. godine, otprilike 24 odsto stanovništva Letonije je deo ruske manjine.

“Ako budu vodili takvu politiku prema ljudima koji su hteli da žive u toj zemlji, rade tamo, stvaraju nešto dobro za tu državu, pa se prema njima ophode tako ‘svinjarski’, onda će se, na kraju krajeva, i sami suočiti sa takvim ‘svinjarskim’ ponašanjem u svojoj zemlji”, dodao je Putin.

Ali simptomatično je to da je Putin, pre nego što je započeo svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, više puta tvrdio, bez dokaza, da Kijev proganja etničke Ruse i građane koji govore ruski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: