Tužilaštvo BiH sedam Srba optužilo za ratni zločin nad Bošnjacima

Tužioci iz Posebnog odeljenja za ratne zločine podigli optužnicu protiv sedam Srba pripadnika Vojske Republike Srpske.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ suwannar1981.gmail.com
Ilustracija: Depositphotos/ suwannar1981.gmail.com

Oni se terete da su počinili ratni zločin nad Bošnjacima tokom poslednjeg rata.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Optužnica je podneta protiv: Vujović Ratka, zv. Rara, rođen 1967. godine u Bileći, Vlačić Ljubomira, zv. Buba, rođen 1957. godine u Šekovićima, Pepić Vitomira, zv. Vito, rođen 1953. godine u Kladnju, Ognjenović Milovana, rođen 1952. godine u Šekovićima, Višković Gorana, zv. Vjetar, rođen 1954. godine u Vlasenici, Dupljanin Željka, zv. Krnjo, rođen 1975. godine u Han Pijesku i Golijanin Vlastimira, rođen 1974. godine u Han Pijesku, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se, navodi se, terete da su kao komandanti i pripadnici Vojne policije Drinskog korpusa Birčanske brigade i 10. diverzanskog odreda pri Glavnom štabu VRS, na području opština Šekovići i Vlasenica, u periodu od 15. do 23. jula 1995. godine, učestvovali u zarobljavanju muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti koji su nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica pokušavali da pređu na teritoriju pod kontrolom tzv. ARBiH.

Na teret im se stavlja da zatvarali u zatvoru Sušica i drugim objektima, vezivali i transportovali Bošnjake na tri lokacije gde su streljani i ubijeni, a tela i posmrtni ostaci zasipani eksplozivnim napravama ili pomoću mehanizacije uklanjani i ukopavani.

Optužnica sedmoricu tereti da su na opisani način ubili 20 osoba na lokalitetu jame Pola (Hašimova rupa), na lokalitetu Bišina-dolina Krajevi 39 žrtava, kao i na lokalitetu Jarovlje-Piskavica, ukupno šest žrtava među kojima i jedna žena. Tela žrtava su pronađena, ekshumirana i identifikovana nakon rata tako da je poznat identitet svih 65 osoba ubijenih na ove tri lokacije.

Optužnica je, kako prenose federalni mediji, u ovom predmetu realizovana uz komunikaciju i saradnju sa Tužilaštvom pri MRMKS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu