Utorak, 05.12.2023.

12:02

Očekuje se haos, sve je najavljeno

Izrael očekuje teške borbe u novoj fazi rata koji vodi u Pojasu Gaze.

Izvor: Tanjug

Očekuje se haos, sve je najavljeno
Foto: Profimedia

Ali Izrael je otvoren za "konstruktivne povratne informacije" o smanjenju štete po civile, sve dok su takvi saveti u skladu sa postavljenim ciljem uništenja Hamasa, saopštila je danas izraelska vlada.

"Sada idemo dalje sa drugom etapom. Druga faza će biti teška u vojnom smislu", rekao je portparol vlade Ejlon Levi novinarima, prenosi Rojters.

Izraelske snage počele su dejstvovanje u južnom delu Pojasa Gaze, gde se nalazi oko milion palestinskih izbeglica iz severnih oblasti enklave, koji su tu pobegli od ranijih sukoba.

Tel Aviv se trenutno suočava sa snažnim međunarodnim pritiskom, uključujući i Vašington, da smanji civilne žrtve tokom svojih vojnih akcija.

"Svaku konstruktivnu povratnu informaciju koju dobijemo, bilo kakav ozbiljan vojno-strateški savet o tome kako ciljati Hamas uz minimiziranje štete po civile, naravno, prihvatićemo", rekao je Levi.

On je naveo da bi takav savet morao da bude u skladu sa ciljem Izraela, koji podrazumeva uništenje palestinske militantne grupe.

"Nastavićemo našu kampanju uništavanja Hamasa, uz SAD, koje su saglasne o strateškim ciljevima ovog rata, da on ne može da se završi dok Hamas još uvek postoji“, rekao je portparol izraelske vlade.

Levi je dodao da Izrael ulaže mnogo napora da bi smanjio štetu po civile.

"Nismo mi birali bojno polje, Hamas je izabrao bojno polje", naglasio je portparol izraelske vojske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: