Trka počinje; Juriš na Zelenskog

Bezizlazna situacija na frontu zaoštrila je borbu u Ukrajini za mesto predsednika zemlje Volodimira Zelenskog, piše španski list "Mondo".

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER
Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Prema pisanju lista, sukob u Ukrajini se nastavlja "usled paralize na frontu, ali i zbog početka borbi u pozadini".

"Suočivši se sa mogućim opozivom predsedničkih izbora, predviđenih za mart 2024. godine, nekoliko kandidata koji pretenduju na mesto Zelenskog počinju da preduzimaju korake kako bi ga primorali da ih sazove", uprkos ratu, objavio je "Mondo".

Prema listu, do leta 2023. godine između ukrajinskih vlasti i opozicije postojao je manje-više javni konsenzus o tome da ne treba održavati izbore, ali "ćorsokak u kojem se našla ukrajinska strana u sukobu menja stav nekih mogućih kandidata".

List smatra da je jedan od najvažnijih igrača u borbi za mesto Zelenskog njegov bivši savetnik Aleksej Arestovič (u Rusiji uključen na spisak terorista i ekstremista), koji je izjavio da izbore u Ukrajini treba održati da bi se Zelenski sklonio sa vlasti.

Drugi kandidat je aktuelni gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji je za "Mondo" izjavio da nije spreman da zvanično kaže sve što misli o Zelenskom.

Treći pretendent je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, o čijem sukobu sa aktuelnim ukrajinskim liderom već neko vreme pišu kako zapadni, tako i ukrajinski mediji.

Pored njih, spominje se i bivši predsednik zemlje Petro Porošenko.

Istovremeno, "Mondo" takođe navodi niz problema sa kojima se Ukrajina može suočiti u slučaju odluke o održavanju izbora 2024. godine, a prvi je neophodnost ukidanja ratnog stanja, što će muškarcima otvoriti "prolaz ka graničnim prelazima".

Drugi glavni problem je, kako se navodi u članku, nemogućnost konsultovanja sa biračima u regionima koji su pripojeni Rusiji, kao i to što je šest miliona Ukrajinaca otišlo u Evropu.

"Mondo" ističe da se u istočnim regionima Ukrajine, za razliku od zapadnih, stanovništvo ne odnosi tako negativno prema početku pregovora sa Rusijom.

"Oponenti Zelenskog ulaze u trku sa neizvesnom završnicom, koju je teško predvideti", naglašava list.

Predsednički izbori u Ukrajini trebalo bi da se održe u proleće 2024. godine. Ipak, vlasti su produžile važenje ratnog stanja i opšte mobilizacije, zbog čega su izbori otkazani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu