Ključno pitanje: Zašto je ubijena, a nije tražen otkup? Otkriveni detalji su jezivi

Nakon ubistva 14-godišnje devojčice iz Skoplja V.G, brojna pitanja ostala su bez odgovora, kao i ono zbog čega nikada nije tražen otkup.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Shuttestock/ ArtOlympic
Foto: Shuttestock/ ArtOlympic

Podsetimo, V.G. je oteta i ubijena 27. novembra, a njeno telo pronađeno je nedelju dana kasnije u jednom zaseoku nadomak glavnog grada Severne Makedonije.

Iako su otkriveni brojni detalji ovog svirepog zločina, među kojima i taj da je dete oteto sa namerom da se od njene majke traži novac, ostalo je nejasno zašto je devojčica ubijena, a da zahtev za otkup nikad nije upućen.

Istraga o ubistvu i dalje traje, kao i potraga za glavnim osumnjičenim, a profesorka Fakulteta za bezbednost Frosina Taševska Remenski pokušala je iz stručnog ugla da eventualno odgonetne odgovore na pitanja koja i dalje muče javnost.

Kako je profesorka istakla, glavno pitanje koje je ostalo da visi u vazduhu nakon konferencije za novinare Tužilašta i MUP-a, koja je održana juče, bilo je: kakve veze ima ubistvo sa iznudom iz koristoljublja, zašto bi Vanja bila ubijena a da nije tražen novac?

Remenski, koja je fakultetski forenzičar, pokušala je da objasni zašto.

"Otmica maloletnog lica/deteta radi iznude je skoro isto što i uzimanje/držanje talaca radi iznude u korist terorističkog akta. Ako je tačna informacija da se V.G. ugušila u automobilu kojim su je otmičari dovezli/odvezli na lokaciju, onda je pucanje u ugušeno dete delo svireposti poznato u zakonu kao najteži oblik ubistva za koje je kazna doživotnog zatvora. Ako je dete ugušeno, ono u planu monstruma postaje beskorisni talac sa kojim ne mogu ništa da iznude i zato niko ništa nije zahtevao", navela je ona.

"U monstruoznom planu ubice i saučesnika korak koji su preduzeli sahranjivanjem tela deteta bila je njihova nada da je niko nikada neće pronaći i da oni neće biti otkriveni. Najmonstruozniji deo ovog plana po svim zločinačkim 'zlatnim pitanjima' je takozvani otac, ali ne samo zbog dogovora da sopstveno dete da za taoca i obavesti o najpogodnijem trenutku za njegovu otmicu radi iznude koji je napravio sa izvršiteljima, već zbog činjenice da je prvi saznao da mu je ćerka mrtva", dodala je.

"On je prvi znao da iznuda neće biti moguća, jer je talac-dete bilo mrtvo, pa stoga nije bilo traženja novca i iznude. Znao je od ponedeljka - celih sedam dana. Posle ovoga zapitajte se i odgovorite na pitanje ko se krio i za koji 'samit' se krio? Čija je monstruoznost među tim čudovištima veća zdrav razum teško može da razume, ali u kriminalistici postoji gradacija i rekonstrukcija koja daje sve odgovore. U svim krivičnim istragama mora postojati više verzija/hipoteza o događaju, uključujući i ovu. Da bi se moglo povezati ubistvo u Velesu od strane iste grupe, jedna od mogućih verzija bi bila: 'Da li je frizer saznao/znao plan da se otme dete radi iznude i u njemu vide opasnost tog otkrića, pa je postao žrtva?' Teško je poverovati da je cilj bio auto, a motiv – dug od 500 evra", navela je profesorka.

I dalje se čekaju rezultati obdukcije koji bi trebalo da otkriju kako je V.G. tačno ubijena, te da je petoro ljudi osumnjičeno za umešanost u ovaj zločin i da se i dalje čekaju optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu