Ponedeljak, 04.12.2023.

23:09

Orban zatražio: Na predstojećem samitu EU da se ne priča o pristupanju Ukrajine

Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je danas da se na predstojećem samitu lidera EU izbegne donošenje odluke o početku pregovora Ukrajine za članstvo u EU.

Izvor: Tanjug

Orban zatražio: Na predstojećem samitu EU da se ne priča o pristupanju Ukrajine
Foto: EPA/EFE/ARIS OIKONOMOU / POOL

Orban je taj zahtev izneo u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, i naveo da na samitu ne treba da bude doneta odluka o planiranom budžetu koji uključuje 50 milijardi evra ekonomske podrške Kijevu.

Kako prenosi Rojters, takav stav je u suprotnosti sa stavom Evropske komisije, koja je prošlog meseca dala preporuku da lideri EU daju ''zeleno svetlo'' Ukrajini da započne pregovore o pridruženju, ali da bi se takva odluka usvojila, potrebna je jednoglasna podrška zemalja čanica.

''S poštovanjem vas pozivam da ne tražite da Evropski savet odluči o ovim pitanjima u decembru jer bi očigledan nedostatak konsenzusa neizbežno doveo do neuspeha. Evropski savet mora da izbegne ovaj kontraproduktivni scenario zarad jedinstva, naše najvažnije prednosti'', napisao je Orban u pismu Mišelu.

Britanska agencija navodi da je pristupanje EU od velike važnsoti za Ukrajinu, usled rata protiv Rusije koji je počeo u februaru 2022.

Diplomate iz zemalja EU koje podržavaju Ukrajinu izrazile su zabrinutost da bi nedostatak dogovora o pregovorima o članstvu i finansijskoj pomoći na samitu bio veliki politički udarac Kijevu usred rata i da bi to mogao biti vid podrške Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: