Francuska "podgreva" situaciju na Kavkazu; Nakon oružja, šalju borbena vozila

Francuska će isporučiti Jermeniji ukupno 50 oklopnih vozila Bastion proizvođača Arkusa, javila je jermenska državna novinska agencija Armenpres.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/IVAN BOBERSKYY
EPA/IVAN BOBERSKYY

Agencija se poziva na interni dokument francuskog Senata.

Kako se navodi, u Jermeniju su već isporučena 24 oklopna vozila, a još 26 stići će kasnije, jer se trenutno proizvode, preneo je TASS.

"Jermenija je nedavno potpisala narudžbinu za tri radara GM200 od Talesa, a govori se i o isporuci raketa zemlja-vazduh Mistral 3", citirao je tekst dokumenta Armenpres.

Kako se tamo navodi, francuske vlasti su započele isporuku "odbrambenog naoružanja Jermeniji", uz opasku da se "ne ponavljaju iste greške sa kašnjenjem isporuke opreme koja je bila neophodna otpočetka".

"Zbog toga moramo brzo da odgovorimo na sve zahteve jermenskih vlasti, naročito u pogledu njihove potrebe za artiljerijom, kao i da se prouči što pre isporuka artiljerijskih sistema Cezar, uzimajući u obzir efikasnost ove opreme i nove proizvodne kapacitete Nekstera 2024. godine“, preneo je iz dokumenta Armenpress.

Jermenske vlasti su ranije saopštile da nameravaju da diverzifikuju kupovinu oružja, jer je Jerevan tvrdio da od Rusije nije dobio oružje koje je već platio.

Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona rekla je na konferenciji za novinare u Jerevanu 3. oktobra da je Pariz spreman da potpiše sporazum o vojnoj pomoći.

Kako je objavio Ekonomik tajms, Indija je takođe hoće da isporuči oružje Jermeniji. Prema pisanju lista, Jerevan je u okviru ovih sporazuma već dobio višecevne raketne bacače indijskog dizajna Pinaka, koji su prvi put prodati u inostranstvu, kao i protivtenkovske rakete i seriju municije. Isporuke su obavljene transportnim koridorom kroz Iran.

Podsećamo,predsednik azerbejdžana Ilham Alijev optužio je prethodnih nedeljaFrancusku da podstiče sukobe na Kavkazu naoružavajući Jermeniju, sa kojom je Azerbejdžan vodio dva rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu