Ponedeljak, 04.12.2023.

17:47

Bela kuća o Ukrajini: Nestalo nam je novca i skoro je isteklo vreme

Bajdenova administracija je u ponedeljak poslala Kongresu hitno upozorenje o potrebi da se odobri desetine milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći Ukrajini.

Izvor: AP/M.S.

Bela kuća o Ukrajini: Nestalo nam je novca i skoro je isteklo vreme
Ilustracija: Shutterstock/Andrea Izzotti

Bela kuća je naglasilda da bi ratni napori Kijeva da se odbrani od ruske invazije mogli stati bez toga.

U pismu čelnicima Predstavničkog doma i Senata i koje je javno objavljeno, direktorka Kancelarije za upravljanje i budžet Šalanda Jang upozorila je da će SAD ostati bez sredstava za slanje oružja i pomoći Ukrajini do kraja godine, rekavši da bi to Ukrajinu "zaglavilo" na bojnom polju.

Ona je dodala da su SAD već ostale bez novca koji su koristile za podršku ukrajinskoj ekonomiji, a "ako ukrajinska ekonomija propadne, neće moći da nastave da se bore, tačka".

"Nestalo nam je novca — i skoro je isteklo vreme", napisala je ona.

Bajden je tražio paket pomoći od skoro 106 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i druge potrebe, ali se suočio sa teškim prijemom na Kapitol Hilu, gde raste skepticizam u pogledu veličine pomoći Ukrajini i gde čak i republikanci koji podržavaju finansiranje insistiraju o izmenama granične politike SAD i Meksika kako bi se zaustavio priliv migranata kao uslov za pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: