Pjongjang preti Americi: Svako mešanje u naše operacije je objava rata

Severna Koreja je saopštila da će svako mešanje u svoje operacije sa izviđačkim satelitima smatrati objavom rata.

Izvor: Sputnjik
Podeli
 EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT
EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Pjongjang je saopštio da će upotrebiti svoje snage ako proceni da su njena strateška sredstva ugrožena.

Pjongjang će odgovoriti na svako mešanje SAD onesposobljavanjem američkih špijunskih satelita, saopštio je portparol severnokorejskog ministarstva odbrane, prenosi KCNA.

"Ako SAD budu gledale na izviđački satelit DNRK kao na vojnu pretnju koje se moraju rešiti, bezbrojne špijunske satelite SAD koji svakodnevno lete iznad regiona Korejskog poluostrva sa zaduženjem da prate naše glavne strateške punktove, treba smatrati primarnim ciljevima koje će uništiti oružane snage DNRK", navelo je severnokorejsko ministarstvo.

Pjongjang je istakao da je izviđački satelit "Maliđong-1" deo teritorije Severne Koreje na kojoj ona ima suverenitet.

Takođe je navedeno da se izviđački sateliti po međunarodnom pravu ne smatraju svemirskim oružjem, zbog svojih tehničkih karakteristika koje su usmerene na osmatranje.

Severna Koreja tvrdi da je uspešno lansirala svoj prvi vojni izviđački satelit 21. novembra, sa kojeg je dobila fotografije vojnih objekata u kopnenom delu SAD, Japanu i američkoj teritoriji Guam.

Portparol američke svemirske komande je, na pitanje da li Vašington ima sposobnost da prekine izviđačke operacije severnokorejskog satelita, rekao da bi SAD mogle da eliminišu svemirske sposobnosti protivnika na različite načine, prenosi Rojters pozivajući se na američke medije.

SAD su zbog lansiranja izviđačkog satelita u četvrtak uvele nove sankcije Pjongjangu u koordinaciji sa Australijom, Japanom i Južnom Korejom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu