Lavrov izdao upozorenje: Oni su sledeći?

Čini se da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zapretio Moldaviji usred rata u Ukrajini, za koji Kremlj nastavlja da tvrdi da ga je izazvao Zapad.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Lavrov je jučer rekao da Moldavija, istočnoeuropska zemlja i bivša sovjetska republika, dovodi sebe u opasnost u želji da se pridruži Europskoj uniji.

On je to rekao tokom ministarske konferencije koju je održala Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), najveća svetska regionalna bezbednosna organizacija.

U junu 2022. EU i njene države članice ponudile su nepokolebljivu podršku Moldaviji i dodelile joj status kandidata.

Podrška je ponovo potvrđena u martu ove godine, a EU i njene članice obećale su da će nastaviti da pružaju bezbednosnu i ekonomsku podršku Moldaviji na njenom putu ka pridruživanju.

"Kozakov memorandum, koji je mogao pouzdano da reši situaciju u Moldaviji pre 20 godina, jedan je od osujećenih pokušaja rešavanja akutnih problema našeg kontinenta na temelju načela OESS-a", rekao je Lavrov.

"U to vreme su NATO i EU torpedirali dokument... Zapravo, Moldaviji je suđeno da bude sledeća žrtva u hibridnom ratu protiv Rusije koji je pokrenuo Zapad", dodao je.

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije je odgovorilo Lavrovu i odbacilo njegove tvrdnje, nazivajući rusku invaziju na Ukrajinu "brutalnom" i rekavši da je Moldavija "osetila celi arsenal pokušaja destabilizacije koje je Rusija pokrenula protiv nas".

U saopštenju se dalje navodi: "Uzimajući u obzir da je ministar Lavrov ipak stigao na sastanak OEBS-a, nadamo se da će i on razumeti našu poruku, jasnu i oštru, da Republika Moldavija ide nepovratno evropskim putem".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu