Vojska nagomilana na granici; Izdato naređenje: Odgovorite na svaku provokaciju

Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao je vojsku Severne Koreje da bude spremna da odgovori na bilo kakvu provokaciju neprijatelja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Tu vest su danas objavili severnokorejski državni mediji, nakon što je Pjongjang najavio da će rasporediti jače oružane snage i novo oružje duž granice sa Južnom Korejom.

Kim je, u četvrtak prilikom posete komandi vazdušnih snaga Severne Koreje na dan vazduhoplovaca, predstavio smernice za poboljšanje borbenih sposobnosti vojske, javila je novinska agencija KCNA.

Kim je izneo operativne i taktičke mere za suprotstavljanje, kako se navodi, "svakoj vojnoj provokaciji i pretnji neprijatelja odmah i snažno", navodi KCNA, preneo je Rojters.

Severnokorejski lider je zatim prisustvovao demonstracionom letu vazdušnih snaga.

Na fotografijama koje su objavili državni mediji vide se Kim i njegova ćerka, oboje obučeni u duge kožne jakne, kako posmatraju let aviona.

Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Kim je pohvalio vazduhoplovne snage za, kako je naveo, "potpunu spremnost za izvršavanje borbene misije" pod svim uslovima.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su pvećane od kada je Severna Koreja prošlog meseca lansirala vojni satelit u orbitu, što je navelo Južnu Koreju da suspenduje ključnu klauzulu u medjukorejskom vojnom sporazumu iz 2018. godine.

Pjongjang je nakon toga saopštio da više nije obavezan na osnovu toga sporazuma.

SAD i saveznici oštro su osudili lansiranje prvog severnokorejskog vojnog satelita u orbitu kao kršenje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Pjongjang je, medjutim, najavio da će lansirati više vojnih satelita.

SAD su u četvrtak uvele nove sankcije Severnoj Koreji zbog lansiranja satelita.

Južna Koreja je takođe uvela sankcije prema Severnoj Koreji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu